Audi A4 2022: Τι γνωρίζουμε για την νέα γενιά


Το επόμενης γενιάς Α4 θα δίνει ακόμα περισσότερη έμφαση στην premium αίσθηση με κορυφαία ποιότητα και τεχνολογία, ενώ ίσως δεν ξαναδούμε τους V6 diesel κινητήρες και την έκδοση Allroad.

  • 28/2/2022

Οι εποχές που το A4 πούλαγε σαν ζεστό ψωμάκι για την Audi έχουν παρέλθει και οι ιθύνοντες της γερμανικής φίρμας σκέφτονται τους τρόπους για να το ξανακάνουν δημοφιλές. Η τρέχουσα γενιά με τον κωδικό Β9 δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των ανθρώπων της Audi και ακόμα και μετά το facelift του 2019, το Α4 ήταν αρκετά πίσω σε πωλήσεις από τους αιώνιους αντιπάλους, την Mercedes C-Class και τη BMW Σειρά 3.

Ο διάδοχος του Α4 με τον κωδικό Β10 έχει ανακοινωθεί ότι θα έρθει μέσα στο 2022 και έχει στόχο να κλείσει το κενό με τους δύο ομοεθνείς αντιπάλους του στην κατηγορία των premium πολυτελών σεντάν. Με το επόμενο Α4 η Audi θα εστιάσει ακόμα περισσότερο στην premium αίσθηση, τη συνδεσιμότητα και την ηλεκτρική τεχνολογία. Αλλά, φαίνεται ότι οι μεγάλοι κινητήρες σιγά σιγά θα πεθάνουν.

Η Audi  θέλει να ενδυναμώσει την premium αίσθηση του Α4 με ακόμα καλύτερη ποιότητα κύλισης, ακόμα πιο ρυθμισμένη ανάρτηση και περισσότερη πολυτέλεια στην καμπίνα. Και πρόκειται να κάνει δίαιτα στους κινητήρες. Ο 6κύλινδρος κινητήρας βενζίνης θα επιβιώσει μάλλον μόνο στο κορυφαίο RS4, όπου με τη βοήθεια ενός ηλεκτροκινητήρα η ισχύς θα πλησιάζει τους 500 ίππους.

Στις ντίζελ εκδόσεις, ο 3λιτρος V6 TDI θα εξαφανιστεί και όπως όλα δείχνουν θα αντικατασταθεί από 4κύλινδρο υβριδικό σύνολο με ιπποδύναμη έως 350 ίππους. Και αυτό θα είναι μάλλον το τέλος της σύντομης ζωής των ντίζελ S4. Το βέβαιο είναι πως κανένα μοτέρ βενζίνης ή ντίζελ δεν θα υφίσταται χωρίς ένα μερικό έστω εξηλεκτρισμό. Από την άλλη όμως, δεν θα υπάρξει πλήρως ηλεκτρική έκδοση ακόμα, με το ρόλο αυτό να αναλαμβάνουν τα μοντέλα e-tron.

Πολλές αναβαθμίσεις θα γίνουν και στον τομέα της συνδεσιμότητας και της τεχνολογίας, με το νέο Α4 να γίνεται πιο ψηφιακό και πιο δικτυωμένο, ενσωματώνοντας τεχνολογίες ανάδρασης με τους φωτεινούς σηματοδότες, τεχνολογίες απομακρυσμένων πληρωμών μέσω διαδικτύου και τη δυνατότητα over-the-air αναβαθμίσεων.