Αυτά είναι τα 10 ακριβότερα αυτοκίνητα στον κόσμο (Video)


Κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν φτιαχτεί απλά για να μας μεταφέρουν από το σημείο Α στο σημείο Β. Υπάρχουν οι απόλυτες σπορ κατασκευές, όμως σ' αυτή τη λίστα ψάχνουμε τα 10 ακριβότερα αυτοκίνητα του πλανήτη. Πάμε να δούμε τα τετράτροχα που δεν έχουν κανένα όριο στο κόστος και την πολυτέλεια. 

  • 22/10/2021

Η αποστολή ενός αυτοκινήτου είναι να μας μεταφέρει για λόγους εργασίας, ψυχαγωγίας ή για ένα ταξίδι. Όχι πάντα όμως. Κάποια αυτοκίνητα έχουν δημιουργηθεί για τις απόλυτες επιδόσεις και τη σπορ αγωνιστική συμπεριφορά με τεράστια ποσά ιπποδύναμης. Άλλα για να προσφέρουν άφθονη πολυτέλεια. Μερικά συνδυάζουν και τα δύο.

Και στις δύο περιπτώσεις είναι συνήθως πανάκριβα. Αυτό μας ώθησε να αναζητήσουμε τα πιο ακριβά αυτοκίνητα που υπάρχουν στον πλανήτη. Πάμε να δούμε τα 10 ακριβότερα αυτοκίνητα του κόσμου αυτή τη στιγμή.

10. Koenigsegg CCXR Trevita: 4,3 εκατ. ευρώ

"Trevita" στα σουηδικά σημαίνει τρεις στόχοι και δίνει το όνομά του σε αυτό το ανθρακονημάτινο διαμάντι σε τροχούς. Αυτό το ξεχωριστό CCXR από την μάρκα που ιδρύθηκε το 1994 από τον Christian von Koenigsegg λαμβάνει το όνομά του από τη μοναδική περιποίηση που δέχεται το ανθρακόνημα του αμαξώματος του, πηγαίνοντας από το παραδοσιακό μαύρο σε έναν φωτεινό λευκό και ασημί τόνο, που το κάνει να φαίνεται καλυμμένο με διαμάντια.

Αλλά το Trevita δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση, έχει αποκλειστικά στοιχεία όπως πίσω carbon αεροτομή, κεραμικά φρένα επίσης από ανθρακονήματα με ABS και υδραυλικό σύστημα ανύψωσης, μεταξύ πολλών άλλων.

Ούτε οι επιδόσεις… υστερούν, με τελική ταχύτητα 410 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 2,9 δευτερόλεπτα. Όλα αυτά χάρη στον αλουμινένιο V8 κινητήρα 4,8 λίτρων, ο οποίος προσφέρει ισχύ 1.032 ίππων και 1.080 Nm ροπής. Άφωνοι και μόλις ξεκινήσαμε τη λίστα.

9. Pagani Imola: 5 εκατ. ευρώ

Ο Horacio Pagani δημιούργησε αυτό το hypercar ως φόρο τιμής στην εντυπωσιακή ιταλική πίστα στην οποία αναπτύχθηκε, με σαφή αγωνιστικό χαρακτήρα.

H Imola είναι η απόλυτη έκφραση της Pagani και κατασκευάστηκαν μόνο πέντε μονάδες. Όλα έχουν μονοκόκ πλαίσιο από ανθρακονήματα και τιτάνιο με σωληνωτό ατσάλινο υποπλαίσιο. Ο κινητήρας είναι ένας V12 6 λίτρων της Mercedes-AMG που αποδίδει 838 ίππους και 1.100 Nm μέγιστης ροπής, αλλά ο οδηγός - ή μάλλον ο πιλότος - θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πίσω κίνηση, ένα κιβώτιο ταχυτήτων X-Trac 7 σχέσεων, ηλεκτρομηχανικό διαφορικό και τέσσερις δίσκοι από άνθρακόνημα και κεραμικό υλικό της Brembo που κυριαρχούν σε αυτό το θηρίο των 1.246 κιλών.

8. Bugatti Divo: 5 εκατ. ευρώ

Αυτό το μοντέλο της γαλλικής μάρκας ήταν το πρώτο της υπεραυτοκίνητο αυτού του αιώνα και όπως όλα τα άλλα, προσφέρει φουτουριστική σχεδίαση και εντυπωσιακές επιδόσεις όπως λίγα αυτοκίνητα στον κόσμο.

Η Divo διαθέτει εξαιρετικά κατασκευασμένη αεροδυναμική που επιτρέπει στον τερατώδη 16κύλινδρο κινητήρα σε διάταξη W με χωρητικότητα 8 λίτρων και τέσσερις υπερσυμπιεστές να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του. Και δεν είναι καθόλου λίγες! 1.500 ίπποι και 1.600 Nm μέγιστης ροπής, που επιτρέπουν στη Divo να φτάνει τα 380 χλμ./ώρα (περιορίζεται ηλεκτρονικά) και να κάνει το 0-100 σε μόλις 2,4 δευτερόλεπτα.

Θα υπάρχουν μόνο 40 τυχεροί -και πλούσιοι- ιδιοκτήτες στον κόσμο, καθώς έχουν κατασκευαστεί μόνο 40 μονάδες.

7. Ferrari LaFerrari Aperta: 5,7 εκατ. ευρώ

Η Spider έκδοση του θρυλικού ιταλικού υπεραυτοκίνητου σχεδιάστηκε για να γιορτάσει την 70η επέτειο της Ferrari, οπότε λίγα μπορούν να ειπωθούν για το τι σημαίνει για τον κόσμο της αυτοκίνησης.

Όπως είναι φυσικό, έχουν κατασκευαστεί πολύ περιορισμένες μονάδες αυτού του ακραίου και φουτουριστικού σπορ αυτοκινήτου που περιλαμβάνει κορυφαία αεροδυναμική και τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στη Formula 1 . Μία από αυτές είναι ο υβριδικός κινητήρας, ένα μπλοκ V12 800 ίππων που συνδέεται με ένα ηλεκτρικό σύστημα που προσφέρει 163 επιπλέον ίππους χάρη στο σύστημα HY-KERS.

Ως αποτέλεσμα, η Aperta προσφέρει στον τυχερό οδηγό της 900 Nm ροπής, περισσότερα από 350 χλμ/ώρα τελικής ταχύτητας και ακραία επιτάχυνση που φτάνει τα 100 χλμ/ώρα από στάση σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα.

6. Maybach Exelero: 7,2 εκατ. ευρώ

Αυτό το μοναδικό όχημα σχεδιάστηκε το 2005 ως φόρος τιμής σε εκείνο που το 1938 χρησίμευσε για τη μάρκα ελαστικών Fulda να δοκιμάσει τα προϊόντα της υπό ακραίες συνθήκες απόδοσης.

Το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό αυτό ήταν το Fulda Carat Exelero , το οποίο ξεπέρασε τα 200 χλμ/ώρα και κατασκευάστηκε από κοινού από τις Dorr & Schreck, Maybach Motorenbau και Freiherr Reinhard Koenig Fachsenfled.

Το νέο Exelero θυμίζει αισθητικά το πρωτότυπο και σχεδιάστηκε από τέσσερις φοιτητές από την Ακαδημία Σχεδίου Pforzheim, ενώ βασίστηκε στο πλαίσιο της Maybach 57.

Μερικοί από τους αριθμούς αυτού του αυτοκινήτου είναι εντυπωσιακοί: περισσότερα από 6 μέτρα μήκος και 2 πλάτος, κινητήρας V12 για κίνηση των 2,5 τόνων βάρους, 350 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 4,3 δευτερόλεπτα.

5. Bugatti Centodieci: 8 εκατ. ευρώ

Η Bugatti ΕΒ 110 ήταν το σημείο καμπής για την γαλλική φίρμα για να επανακτήσει την χαμένη της αίγλη. H Centodieci είναι η φυσική εξέλιξη της EB110 και βασίζεται στην Bugatti Chiron, αλλά έχει πιο σπορ και extreme σχεδιασμένο αμάξωμα.

Διατηρεί τον quad-turbo W16, αλλά με πολλές επεμβάσεις να έχουν γίνει στον κινητήρα των 8,0 λίτρων της εταιρείας που εδώ αποδίδει 1.600 ίππους. Βελτιώσεις έχουν γίνει στην αεροδυναμική επίσης, αλλά και στο στήσιμο για απόλυτη οδική συμπεριφορά. Το 0-100 έρχεται στα εκκωφαντικά 2,4 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 380 χλμ./ώρα. Έχουν κατασκευαστεί μόνο 10 μονάδες.

4. Buggati La Voiture Noire: 11 εκατ. ευρώ

Ξεπερνάμε το όριο των 10 εκατομμυρίων ευρώ με την τρίτη Bugatti της λίστας. Η La Voiture Noire των 11 εκατομμυρίων ευρώ δημιουργήθηκε το 2019 ως φόρος τιμής στην Bugatti Type 57 SC Atlantic του Jean Bugatti, ο οποίος της είχε δώσει το ψευδώνυμο “La Voiture Noire” που σημαίνει «το μαύρο αυτοκίνητο».

Το γεγονός αυτό μαζί με το ότι κατασκευάστηκε μόλις μία που παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, έκανε την αξία της να εκτοξευθεί. Ο τοποθετημένος στο κέντρο W16 των 8,0 λίτρων με απόδοση 1.500 ίππους και 1.600 Nm ροπής είναι φυσικά άλλος ένας λόγος. Πέρα από το εντελώς ανασχεδιασμένο αμάξωμα, η La Voiture Noire έχει δεχθεί επεμβάσεις και στο σασί με μακρύτερο μεταξόνιο κατά 250 χιλιοστά και μεγαλύτερο μήκος κατά 450 χιλιοστά, σε σχέση με την Chiron στην οποία βασίζεται.

3. Rolls-Royce Sweptail: 13 εκατ. ευρώ

Η Rolls-Royce Sweptail (σημαίνει χυτή ουρά) είναι πιθανώς το μεγαλύτερο διθέσιο αυτοκίνητο στον κόσμο. Είναι μία ειδική δημιουργία του σχετικού τμήματος του Βρετανού κατασκευαστή. Πρόκειται για ένα κυριολεκτικά μοναδικό “κομμάτι”, μιας και φτιάχτηκε από την βρετανική φίρμα για ένα πολύ καλό πελάτη και γνώστη των αυτοκινήτων της.

Η Sweptail είναι ένα δείγμα υψηλής ραπτικής που έχει μεταφερθεί στην βιομηχανία αυτοκινήτων. Η σχεδίαση της παραπέμπει στις Rolls-Royce με αμάξωμα τύπου speedster “boat-tail” της δεκαετίας του 1920, ενώ δεν απουσιάζουν και στοιχεία από τα σκάφη πολυτελείας. Το ενιαίο κρύσταλλο της οροφής διαχέει φυσικό φως στο εσωτερικό, ενώ πίσω από τον οδηγό και τον συνοδηγό υπάρχει ένα ξύλινο ράφι που φωτίζεται με γαλάζιο φως και μια ειδική ξύλινη κατασκευή με προστατευτικές ράγες για την φόρτωση αποσκευών.

Στο μηχανικό κομμάτι, η Sweptail είναι βασισμένη στο πλαίσιο της Phantom Coupe, επομένως έχει τον ίδιο ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα των 6,75 λίτρων και 460 ίππων.

2. Pagani Zonda HP Barchetta: 20 εκατ. ευρώ

Η συγκεκριμένη Zonda κατασκευάστηκε σε μόλις τρία αντίτυπα, με το πρώτο από τα τρία να οδεύει στο προσωπικό γκαράζ του ιδρυτή της ιταλικής φίρμας Horacio Pagani. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό hypercar με κομμένο παρμπρίζ, που αλλάζει εντελώς την σχεδίαση των Zonda.

Η μοναδική Pagani Zonda HP Barchetta εφοδιάζεται με V12 κινητήρα με καταγωγή από τη Mercedes-AMG που αποδίδει περισσότερους από 800 ίππους και συνδυάζεται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο που στέλνει την δύναμη στους πίσω τροχούς και την μοιράζει μέσω ενός μπλοκέ διαφορικού.

1. Rolls-Royce Boat Tail: 23 εκατ. ευρώ

Το ακριβότερο μοντέλο στον κόσμο δεν είναι άλλο από την εικονιζόμενη Rolls-Royce Boat Tail. Ένα χειροποίητο υπερπολυτελές κάμπριο που θα παραχθεί σε μόλις 3 κομμάτια από το τμήμα ειδικών κατασκευών του Βρετανού κατασκευαστή και κοστίζει 23 εκατομμύρια ευρώ.

Η πηγή έμπνευσής της είναι τα πολυτελή σκάφη. Οι ξύλινες επιφάνειες είναι χειροποίητες, τα υλικά όλα απόλυτα συμμετρικά, ενώ το χειροποίητο αλουμινένιο αμάξωμα στο «μπλε του Ωκεανού» ξεχωρίζει από το μήκος των 5,8 μέτρων και την μακριά ουρά που κρύβει στα σωθικά της ένα ολόκληρο ψυχόμενο μπαρ.

Η Rolls-Royce Boat Tail βασίζεται στην αλουμινένια πλατφόρμα Architecture of Luxury της Phantom και χρησιμοποιεί τον twin-turbo V12 των 6,75 λίτρων που αποδίδει 571 ίππους και 900 Nm.