Αυτές είναι οι πρώτες επίσημες φωτογραφίες της ηλεκτρικής Mercedes EQA


Το βασικό ηλεκτρικό μοντέλο της Mercedes αναμένεται να ξεκινά από τις 40.000 ευρώ, χωρίς τις όποιες επιδοτήσεις κάποιων χωρών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 26/2/2020

Το πιο μικρό ηλεκτρικό μοντέλο της Mercedes, η EQA, θα παρουσιαστεί σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία πριν από το τέλος του 2020 -πιθανότατα το Σεπτέμβριο στην έκθεση στο Παρίσι- ενώ αυτήν την περίοδο δοκιμάζεται εντατικά στον αρκτικό κύκλο. Όπου βέβαια ένα από τα ζητούμενα είναι και η συμπεριφορά της μπαταρίας του στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες,

Οι EQA που δοκιμάζονται μπορεί να είναι πλήρως καμουφλαρισμένες αλλά το σχήμα τους συνολικά δείχνει πως θα είναι η ηλεκτρική έκδοση της καινούργιας, 2ης γενιάς της GLA. Από την οποία θα διαφοροποιούνται κατά κύριο λόγο στη μάσκα που στην ηλεκτρική εκδοχή θα είναι κλειστή και τους προβολείς.

Επίσης η τελευταία θα έχει και ειδικά σχεδιασμένες ζάντες προκειμένου να προβάλλουν τη μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση και να συμβάλλουν έτσι στη βελτίωση, έστω και μικρή της αυτονομίας. Η οποία θα είναι της τάξης των 400 km στην βασική έκδοση με τις 60 kWh ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερη έως 110 kWh. Οι εκδόσεις ισχύος θα είναι με 201, 268 και 335 ίππους.

Η βάση της EQA θα είναι ένα νέο πλαίσιο ειδικά σχεδιασμένο για την ηλεκτροκίνηση, το οποίο εσωτερικά ονομάζεται EVA (electric vehicle architecture) και επιτρέπει την παραγωγή παράλληλα με τα μοντέλο με συμβατικούς κινητήρες. Tο νέο πλαίσιο θα υποστηρίζει κίνηση στους εμπρός ή στους πίσω τροχούς καθώς και τετρακίνηση, ενώ το ηλεκτρικό του σύστημα θα είναι των 800 V, προκειμένου να υποστηρίζεται και η γρήγορη φόρτιση.