Αυτή είναι η νέα Chevrolet Corvette Z06! (Video)


H κορυφαία έκδοση της διάσημης Chevrolet Corvette είναι εδώ και λέγεται Corvette Z06. Το κεντρομήχανο σπορ κουπέ της αμερικάνικης εταιρείας έχει στα σωθικά του έναν πανίσχυρο ατμοσφαιρικό flat-plane V8 κινητήρα με όριο στροφών στις 8.600 σ.α.λ. και ισχύ 670 ίππων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ. ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 27/10/2021

Η νέα Chevrolet Corvette Z06 είναι και επίσημα πλέον έτοιμη και σε σχέση με τις απλές παραλλαγές του σπορ κουπέ μοντέλου, η μεγάλη διαφορά της βρίσκεται στην καρδιά που «χτυπάει» στο κέντρο του αμαξώματος.

Αυτή δεν είναι άλλη από τον νέο ατμοσφαιρικό V8 LT6 των 5,5 λίτρων της Chevrolet με τον flat-plane στροφαλοφόρο και τους δύο εκκεντροφόρους επικεφαλείς, ο οποίος αποδίδει 670 άλογα και χαρίζει σπουδαία ευστροφία και ηχητική απόλαυση. Ο νέος V8 έχει πάρει τη θέση του V8 κινητήρα των 6,2 λίτρων της εταιρείας που τοποθετείται στα άλλα μοντέλα.

Η απόδοση του 8κύλινδρου συνόλου φτάνει τους 670 ίππους στις 8.400 σ.α.λ., με το όριο περιστροφής να ανεβαίνει στις 8.600 σ.α.λ., ενώ η μέγιστη ροπή των 623 Nm εμφανίζεται στις 6.300 σ.α.λ, όπως ανακοινώνει το εργοστάσιο. Με τους 670 ίππους του, ο V8 της νέας Corvette Z06 είναι μάλιστα και ο ισχυρότερος ατμοσφαιρικός V8 που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε αυτοκίνητο παραγωγής, ξεπερνώντας τον V8 των 6,2 λίτρων και 622 ίππων της Mercedes-Benz SLS AMG Black Series.

Η κίνηση περνά στους πίσω τροχούς της νέας Corvette Z06 μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη με 8 σχέσεις και με την αρωγή ελεγχόμενου διαφορικού. Οι επιδόσεις είναι φυσικά κορυφαίες. Η επιτάχυνση για το κλασικό 0-100 χλμ./ώρα έρχεται σε χρόνο 2,7 δευτερολέπτων, ενώ η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 300 χλμ./ώρα.

Οι διαφορές από την υπάρχουσα μονάδα των 6,2 λίτρων είναι πολλές και όπως δηλώνει η Chevrolet έχουν γίνει επεμβάσεις στην αλουμινένια κυλινδροκεφαλή, τα σφυρήλατα πιστόνια από αλουμίνιο, την πολλαπλή εξαγωγής από ανοξείδωτο χάλυβα, καθώς και τις σφυρήλατες μπιέλες τιτανίου, για υψηλή αντοχή και χαμηλότερο βάρος.

Σχεδιαστικά οι αλλαγές στη νέα Corvette Z06 έχουν γίνει με κύριο γνώμονα την βελτίωση της αεροδυναμικής συμπεριφοράς, όπως τα φαρδύτερα φτερά, οι μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα, η εντυπωσιακή πίσω αεροτομή και οι τετραπλές απολήξεις της εξάτμισης χαμηλά, αλλά και το εμπρός splitter.

Παράλληλα, η Chevrolet έκανε σημαντικές βελτιώσεις στα φρένα, την ανάρτηση και τους τροχούς, σε σχέση με τις «απλές» Corvette. Πίσω από τους εμπρός τροχούς συναντάμε δίσκους 370 χιλιοστών της Brembo με 6πίστονες δαγκάνες, ενώ πίσω δίσκους 380 χιλιοστών. Η… βασική έκδοση της νέας Corvette Z06 «πατά» σε ελαστικά με διάσταση 275/30 R20 εμπρός και 345/25 R21 πίσω.

Προαιρετικά, η Chevrolet Corvette Z06 διατίθεται επιπλέον με το πακέτο Z07 Performance. Αυτό περιλαμβάνει ένα bodykit από ανθρακονήματα με χαρακτηριστική την σταθερή πίσω αεροτομή, αλλά και μια πιο σκληρή ρύθμιση της ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ανάρτησης Magnetic Ride Control 4.0. Επιπλέον, στο πακέτο Z07 Performance περιλαμβάνονται τα ελαστικά Michelin Sport Cup 2 R ZP, που εξελίχθηκαν αποκλειστικά για τη νέα Corvette Z06.

Αυτά μπορούν να «φορεθούν» σε διάφορες επιλογές ζαντών με πιο ξεχωριστή αυτή των φτιαγμένων από ανθρακονήματα, που είναι κατά 18,6 κιλά ελαφρύτεροι και συνοδεύονται από κεραμικούς δίσκους φρένων της Brembo με διάμετρο 398 και 391 χιλιοστών, εμπρός και πίσω αντίστοιχα.

Η Chevrolet ανακοινώνει μάλιστα, ότι η νέα Chevrolet Corvette Z06 εξοπλισμένη με το πακέτο Z07 Performance ζυγίζει 1.561 κιλά και αναπτύσσει πλευρική επιτάχυνση των 1,22 g όταν το αυτοκίνητο γυρίζει σε μια κυκλική διαδρομή με διάμετρο 100 μέτρων.

Η παραγωγή της νέας Chevrolet Corvette Z06 θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2022 και η τιμή της θα ανακοινωθεί λίγο πριν το λανσάρισμα, αν και στην Αμερική οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θα κυμανθεί κοντά στα 90.000 δολάρια.