Αυτή η ακτινογραφία θα σε πείσει να μη βάλεις ποτέ ξανά τα πόδια στο ταμπλό του αυτοκινήτου (photo-video)


Μία καλοκαιρινή συνήθεια μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη για το συνοδηγό ενός αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: TWITTER
  • 4/8/2023

Η καλοκαιρινή περίοδος φέρνει μια γενικότερη χαλάρωση, καθώς όλοι σκεφτόμαστε τις διακοπές για να «γεμίσουμε» τις μπαταρίες από την εργασιακή σεζόν.

Η ανάγκη για ξεκούραση αλλά και διαφυγή από τη «σκληρή» καθημερινότητα, πολύ συχνά εντοπίζεται και στις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο. Είτε αμελώντας να φορέσουμε τη ζώνη ασφαλείας είτε - στην περίπτωση του συνοδηγού - βάζοντας τα πόδια πάνω στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή/και στην πόρτα, με το παράθυρο ανοικτό.

Στόχος για τον συνεπιβάτη είναι η πιο άνετη μετακίνηση, ιδίως σε μεγάλα ταξίδια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που το επιθυμητό είναι η «ενίσχυση» του μαυρίσματος. Όμως η επιλογή της τοποθέτησης των ποδιών πάνω στο ταμπλό μπορεί να αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη σε περίπτωση ατυχήματος, ιδίως από τη στιγμή που όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν και αερόσακο συνοδηγού.

Σε περίπτωση σύγκρουσης, το άτομο που έχει τοποθετημένα τα πόδια πάνω στο ταμπλό - και αναπόφευκτα κάθεται πιο χαμηλά στο κάθισμα - δε θα μπορέσει να συγκρατηθεί σωστά από τη ζώνη ασφαλείας. Ο αερόσακος, που θα ανοίξει άμεσα, θα «τινάξει» απότομα τα πόδια προς τα πάνω και προς τα πίσω, ενώ το σώμα θα κινείται προς τα εμπρός.

Έτσι, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού και καταγμάτων σε διάφορα σημεία των ποδιών, στη λεκάνη, ακόμα και στη σπονδυλική στήλη ή το πρόσωπο, σε περίπτωση που η σύγκρουση γίνει με μεγάλη ταχύτητα και τα γόνατα φτάσουν στο σημείο να χτυπήσουν με δύναμη το κεφάλι. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η λεκάνη θα κινείται προς τα εμπρός και θα υπάρχει παντελής έλλειψη ισορροπίας.

Αν όλα αυτά σας μοιάζουν υπερβολικά, η «απάντηση» έρχεται από τη φωτογραφία που δημοσίευσε στο Twitter η Γενική Διεύθυνση Κυκλοφορίας της Ισπανίας το 2020. Πρόκειται για μια ακτινογραφία η οποία κοινοποιήθηκε από μία νοσοκόμα της Μονάδας Επειγόντων Περιστατικών νοσοκομείου της Μαδρίτης και δείχνει την αποκόλληση του μηριαίου οστού από τη λεκάνη ενός ατόμου, που τη στιγμή ατυχήματος καθόταν στη θέση του συνοδηγού με τα πόδια στο ταμπλό.

Προκειμένου η ζώνη ασφαλείας - αλλά και ο αερόσακος συνοδηγού - να μπορέσουν να επιτελέσουν το ρόλο τους για την προστασία του συνεπιβάτη, θα πρέπει αυτός να κάθεται σε σχετικά όρθια θέση, με τη ζώνη να εφαρμόζει ακριβώς τόσο στη μέση όσο και στην περιοχή του θώρακα. Οποιαδήποτε χαλάρωση δυσχεραίνει την αποτελεσματικότητά της.

Πριν από λίγους μήνες, οι εμπειρογνώμονες της Dekra πραγματοποίησαν πολλαπλά crash tests και ανέλυσαν επακριβώς τη σωστή θέση που πρέπει να υιοθετεί ο συνοδηγός για να είναι ασφαλής στις μετακινήσεις.

Δείτε το σχετικό video με τις δοκιμές τους: