Αυτή η οδηγός αγώνων ήταν κάποτε άντρας


Η Charlie Martin έχει φιλόδοξους στόχους: Έξι χρόνια μετά από την εγχείριση αλλαγής φύλου, θέλει να γίνει η πρώτη transsexual οδηγός στο Le Mans.

  • 22/11/2019

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι 3.349 οδηγοί, συμπεριλαμβανομένων 57 γυναικών, που έχουν αγωνιστεί ποτέ στο Le Mans 24 Hours, έχουν τις δικές τους εξωτικές ιστορίες. Πάντως, η Charlie Martin θέλει τώρα να ανοίξει ένα εντελώς νέο -διαφορετικό- κεφάλαιο: Θέλει να είναι η πρώτη transsexual οδηγός αγώνων στις όχθες του ποταμού Sarthe!

«Το Le Mans είναι απλώς ο μεγαλύτερος αγώνας στον κόσμο», λέει η Βρετανή. Αλλά δεν είναι μόνο το προσωπικό της όνειρο. Θέλει να προωθήσει το κίνημα των ΛΟΑΤ, δηλαδή τις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τους αμφιφυλόφιλους και τους transsexual. Η Martin συμπληρώνει: «Στο μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν υπάρχει εκπροσώπηση των ΛΟΑΤ. Θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους να αισθάνονται ελεύθεροι, να είναι οι εαυτοί τους και να ζουν τη ζωή χωρίς κανένα φόβο - ακόμα και στις μικρές κοινωνικές ομάδες, όπως ο μηχανοκίνητος αθλητισμός.»

Από την ηλικία των 7 ετών, ο/η Charlie Martin γνώριζε ότι αισθανόταν παγιδευμένος ως γυναίκα στο σώμα ενός άνδρα. Στα 29 του/της, πριν από 6 χρόνια, έκανε την εγχείριση. «Όταν έκανα αυτό το βήμα, δέχτηκα ότι δε θα μπορούσα να συνεχίσω με το μηχανοκίνητο αθλητισμό, γιατί πίστευα ότι δε θα υπήρχε υποστήριξη. Σκέφτηκα ότι οι άνθρωποι θα με περιθωριοποιούσαν και ότι θα με κορόιδευαν», θυμάται. «Μόνο με την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων μου αποφάσισα να συνεχίσω. Την πρώτη φορά που περπάτησα στο paddock βίωσα ένα τρομακτικό συναίσθημα, αλλά υπήρχαν τέσσερις, πέντε άνθρωποι που με έκαναν να νιώσω πολύ ευπρόσδεκτη.»

Μέχρι στιγμής εξακολουθεί να οδηγεί σε σχετικά άγνωστες σειρές αγώνων. Με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της Formula Renault, αλλά και με κανονικά πρωτότυπα, ήταν εξαιρετική σε διάφορες αναβάσεις. Το 2016, κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αναβάσεων στη Γερμανία. Το 2018 είναι η πρώτη σεζόν της σε αγώνες σε πίστα. Συμμετέχει στο Prototype Motorsport GT5 Challenge. Και στην ιστορική σειρά Hawthorn Trophy, οδηγεί ένα Connaught Lea-Francis A-Type, που επίσης χρησιμοποιήθηκε στη Formula 1 τη δεκαετία του '50. Επικεφαλής της ομάδας εκείνη την εποχή ήταν ο Bernie Ecclestone.

Η CharlieMartin εργάζεται σκληρά για το όνειρό της να μπορεί να αγωνιστεί, όχι μόνο στο Le Mans, αλλά και στον πιο διάσημο από όλους τους ορεινούς αγώνες, την ανάβαση του Pikes Peak. Το καλοκαίρι δοκίμασε ένα Ligier LMP3, για να συνηθίσει σε πρωτότυπα σπορ αυτοκινήτων. Ο τρόπος οδήγησής της είναι μια κινητήρια δύναμη: «Έχει μεγάλη επίδραση στο στυλ οδήγησης μου», λέει η Martin. «Τώρα κοιτάζω στον καθρέφτη και βλέπω το πρόσωπο που θέλω να είμαι. Αυτό μου δίνει δύναμη στην πίστα. Το να την ξαναχρησιμοποιήσω ήταν το πιο τρομακτικό πράγμα που έκανα. Αλλά περνώντας μέσα από αυτό, συνεχίζοντας να έχω τους φίλους μου και να συμμετέχω στο άθλημα που αγαπώ, με κάνει να αισθάνομαι ότι μπορώ να τα κάνω όλα.»

Δεν της δίνει δύναμη μόνο να είναι κάποιος ανοικτός απέναντι σε έναν transsexual, αφού υπάρχει κι άλλη συνταγή επιτυχίας: «Δέχτηκα μια συμβουλή από την ορειβάτισσα Squash Falconer, η οποία είπε: ‘Αν φοράς άνετα εσώρουχα, τότε όλα τα άλλα θα είναι καλά.’ Έτσι αυτό είναι πάντα... προτεραιότητα στα σαββατοκύριακα των αγώνων!»