Αυτό είναι το κορυφαίο και συλλεκτικό Toyota GRMN Yaris!


Μόνο 500 μονάδες θα κατασκευαστούν και όλες για την Ιαπωνία. Ο λόγος για την ακόμα πιο ειδική και σκληροπυρηνική έκδοση του Toyota GR Yaris που παρουσιάστηκε σήμερα στο Τόκιο.

  • 14/1/2022

Η Toyota δεν άργησε και στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τόκιο έκανε αυτό που ήταν αναμενόμενο για πολλούς. Παρουσίασε την νέα πιο ειδική και σκληροπυρηνική έκδοση του GR Yaris με τη φροντίδα της Gazoo Racing, όπως ήθελαν οι φήμες εδώ και καιρό και πολλά πρωτότυπα είχαν «πιαστεί» στο Nurburgring να δοκιμάζονται.

To GRMN Yaris, όπως ονομάζεται, είναι η πιο καυτή έκδοση του πολυσυζητημένου GR Yaris και θα είναι αυστηρά διθέσιο, ενώ θα κατασκευαστεί σε μόλις 500 μονάδες οι οποίες προορίζονται για την Ιαπωνία.

Τεχνικά, ο 1.600άρης τούρμπο κινητήρας δεν έχει αλλάξει και η ισχύς παραμένει στα 268 άλογα του «απλού» GR Yaris. Οι αλλαγές όμως είναι κατά τα λοιπά πολλές και εστιάζονται στη μείωση του βάρους, την αύξηση της ακαμψίας και την οπτική διαφοροποίηση.

Σε σύγκριση με το «απλό» GR  Yaris το αμάξωμα του GRMN έχει επιπλέον 545 σημεία συγκόλλησης για μεγαλύτερη ακαμψία, ενώ το καπό είναι από ανθρακονήματα για μείωση του βάρους και φυσικά την απαραίτητη «κακή» εικόνα. Ανθρακονήματα έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης στην οροφή και το πίσω spoiler, ενώ και οι πίσω θέσεις έχουν αφαιρεθεί, κερδίζοντας συνολικά 20 κιλά σε βάρος.

Το μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων έχει πιο κοντή κλιμάκωση και πλέον έχουν υπάρχουν στο μενού μηχανικά μπλοκέ διαφορικά και στους δύο άξονες (αντί για Torsen στο GR Yaris).

Τα 500 GRMN  Yaris που θα διατεθούν στην Ιαπωνία πέρα από τη στάνταρ έκδοση όμως, θα είναι διαθέσιμα και με τα πακέτα Circuit και Rally με ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά.

Το Circuit Package διαθέτει αναβαθμισμένη ανάρτηση με νέα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ της Bilstein, πίσω φτερούγα από ανθρακόνημα, μεγαλύτερα φρένα, ειδικές ζάντες 18 ιντσών.

Το Rally Package θα εφοδιάζεται με άλλα αμορτισέρ και αντιστρεπτικές με τη φροντίδα της Gazoo Racing, καθώς και roll-bar, ενώ το βάρος θα είναι μειωμένο κατά 30 κιλά σε σχέση με το απλό GR Yaris.

Τέλος λόγω των πολύ περιορισμένων 500 μονάδων, η ιαπωνική εταιρεία δήλωσε ότι δεν θα δέχεται παραγγελίες για το Toyota GRMN Yaris, αλλά η τελική επιλογή των αγοραστών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα γίνει μετά από κλήρωση. Στην Ιαπωνία οι τιμές του θα ξεκινούν από τις 56.000 ευρώ, ενώ με τα πακέτα Circuit και Rally αγγίζουν τις 65.000 και 64.200 ευρώ, αντίστοιχα.