Αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό Toyota bZ4X! (Video)


Η Toyota αποκαλύπτει επίσημα το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό της μοντέλο, το SUV bZ4X. Είναι παράλληλα και το πρώτο μοντέλο της νέας της υπομάρκας της Toyota, bZ (Beyond Zero). Πότε έρχεται στην Ευρώπη.

  • 29/10/2021

Η επίσημη πρεμιέρα για το νέο Toyota bZ4X είναι γεγονός. H Toyota  παρουσίασε την έκδοση παραγωγής του bZ4X, του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού της μοντέλου, που είδαμε ως πρωτότυπο νωρίτερα φέτος.

Το bZ4X  είναι εξελιγμένο αποκλειστικά ως ηλεκτροκίνητο, ενώ ακολουθεί πιστά την σχεδίαση και την τεχνολογία που είδαμε στο πρωτότυπο μοντέλο, χωρίς να διαφοροποιείται σημαντικά.

Το νέο bZ4X  είναι βασισμένο στο πλαίσιο e-TNGA, τη νέα αποκλειστικά ηλεκτρική πλατφόρμα της Toyota, η οποία έχει εξελιχθεί από κοινού με τη Subaru. Η μπαταρία έχει σχεδιαστεί ως μέρος του πλαισίου και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του και η θέση της χαμηλά στο δάπεδο προσφέρει χαμηλό κέντρο βάρους, ιδανική κατανομή βάρους ανάμεσα στους δύο άξονες και υψηλή ακαμψία του πλαισίου.

Σχεδιαστικά, η Toyota  ακολουθεί τη σχεδιαστική της φιλοσοφία με τους χαρακτηριστικά πολύ λεπτούς προβολείς και την κλειστή μάσκα εμπρός, αλλά και την έντονη οπτική έμφαση στις γωνίες του αυτοκινήτου στα πρότυπα των RAV4  και C-HR. Από πλευράς διαστάσεων, σε σχέση με το RAV4, το ηλεκτρικό bZ4X είναι πιο χαμηλό κατά 85 χιλιοστά, έχει μικρότερους προβόλους και μεγαλύτερο μεταξόνιο κατά 160 χιλιοστά. Επίσης, το ύψος της γραμμής του καπό είναι χαμηλότερο κατά 50 χιλιοστά.

Το εσωτερικό του νέου Toyota bZ4X είναι ιδιαίτερα λιτό και με τη χαρακτηριστική μοντέρνα έκφραση της ιαπωνικής σχεδίασης. Το κομμένο τύπου "yoke" τιμόνι του τραβά την προσοχή, ενώ στο κέντρο του ταμπλό κυριαρχεί η μεγάλη οθόνη για το σύστημα πολυμέσων, αλλά και μία δεύτερη για τον πίνακα οργάνων ψηλά πίσω από το τιμόνι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Toyota υπόσχεται πλούσιους χώρους στο εσωτερικό με άνετο χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών αντίστοιχο ενός Lexus LS. Ο χώρος αποσκευών είναι ιδιαίτερα μεγάλος με χωρητικότητα 452 λίτρων.

Τονέο Toyota bZ4X θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, με έναν ή δύο ηλεκτροκινητήρες. Η μεν πρώτη θα είναι προσθιοκίνητη με έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 150 kW (204 ίππων) με το 0-100 χλμ./ ώρα να έρχεται σε 8,4 δεύτερα και την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 160 χλμ./ ώρα. Η τετρακίνητη έκδοση θα διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα των 80 kW σε κάθε άξονα, με την συνδυαστική απόδοση των 217,5 ίππων και ροπή 336 Nm. Σε αυτή την περίπτωση, το 0-100 χλμ./ώρα διαρκεί 7,7 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική είναι η ίδια με την προσθιοκίνητη έκδοση.

Η μπαταρία και στις δύο περιπτώσεις έχει ενεργειακή χωρητικότητα 71,4 kWh και σύμφωνα με την Toyota  εξασφαλίζει μέγιστη αυτονομία που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον κύκλο WLTP. Η Toyota υποστηρίζει ότι μετά από 10 χρόνια ή 240.000 χιλιόμετρα η μπαταρία θα έχει χάσει μόνο το 10% της απόδοσης της και θα διατηρεί το 90% της χωρητικότητας της. Υποστηρίζει μάλιστα φόρτιση σε ταχυφορτιστή των 150 kW και μπορεί να φορτίσει έως το 80% της χωρητικότητάς της μέσα σε 30 μόλις λεπτά.

Η αυτονομία του bZ4X μπορεί δε να βελτιωθεί με τη χρήση των προαιρετικών ηλιακών πάνελ οροφής που συμβάλλουν στη φόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με την Toyota, μπορούν να προσφέρουν επιπλέον αυτονομία 1.800 χιλιομέτρων μέσα σε ένα έτος.

Ένα άλλο εντυπωσιακό τεχνολογικό στοιχείο του νέου Toyota bZ4X είναι πως θα είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής της Toyota που θα προσφέρει το σύστημα steer-by-wire (One Motion Grip). Αυτό καταργεί τη μηχανική σύνδεση μεταξύ του τιμονιού και των εμπρός τροχών και το ηλεκτρονικό σύστημα «προσαρμόζει τη γωνία του τροχού ακριβώς σύμφωνα με την πρόθεση του οδηγού και παρέχει περισσότερο χώρο για τα πόδια, βελτιώνοντας τη θέση οδήγησης, και παρέχοντας ελευθερία και ευκολία στην είσοδο και την έξοδο». Το παραδοσιακό τιμόνι αντικαθίσταται με το νέο χειριστήριο, ενώ το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μία πλήρης περιστροφή του απ’ άκρη σε άκρη χρειάζεται μόλις 150 μοίρες.

Η ευρωπαϊκή πρεμιέρα και οι έναρξη των online παραγγελιών για το νέο Toyota bZX4 έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου.