Carlos Ghosn: “H Renault είναι σκιά τού εαυτού της”


Ο κ. Carlos Ghosn, ο πάλαι ποτέ ισχυρός άντρας της Renault, συνεχίζει να είναι επικριτικός για τη γαλλική εταιρεία και την επιχειρηματική πρακτική που ακολουθούν τα στελέχη της, αναφορικά με το μέλλον της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 14/2/2022

Ο κ. Carlos Ghosn, ο πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Renault και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Renault-Nissan-Mitsubishi, έδωσε συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» όπου αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων– και στο νέο επιχειρηματικό σχέδιο της Renault για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Ghosn δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του επειδή η παρούσα ηγεσία τής Renault τον θεωρεί υπεύθυνο για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία και τα οποία καλούνται να λύσουν τα ανώτατα στελέχη που έχουν αναλάβει την ηγεσία της τώρα.

Ο κ. Ghosn αναφέρθηκε τόσο στον κ. Jean-Dominique Senard, τον νυν Πρόεδρο της εταιρείας, όσο και στον κ. Luca de Meo, τον νυν Διευθύνοντα Σύμβουλο αυτής. Όπως είπε: «Προς το παρόν, έχουμε πολύ φτωχά αποτελέσματα και μεγάλη πολυλογία. Με πονάει πολύ που βλέπω τη Renault να είναι η σκιά τού εαυτού της».

Όπως είναι γνωστό, το 2020 η γαλλική εταιρεία είχε οικονομική ζημιά η οποία έφτασε τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ (ποσό ρεκόρ γι’ αυτήν). Τα οικονομικά αποτελέσματά της για το 2021 θα ανακοινωθούν στις 18 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, όπως έχει ανακοινωθεί. Όλοι περιμένουν να δουν ποια ήταν η οικονομική εικόνα της την περσινή χρονιά και εάν έχει βελτιωθεί σε σχέση με πρόπερσι ή όχι. Πάντως, πρόσφατα ο κ. Jean-Dominique Senard δήλωσε ότι η Renault σώθηκε.

Ο κ. Ghosn αναφέρθηκε και στο επιχειρηματικό πρόγραμμα «Renaulution»το οποίο εξήγγειλε ο κ. de Meo πριν από έναν χρόνο (φωτογραφία επάνω) και το οποίο προβλέπει την αναδιοργάνωση της δομής εντός του Renault Alliance και τη δημιουργία νέων μοντέλων, βάσει μεγιστοποίησης της «οικονομίας κλίμακας». Όπως είπε για τον Ιταλό μάνατζερ: «Είναι πολύ καλό όταν εξαγγέλλουμε ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο. Όμως, η στρατηγική γι’ αυτό είναι μόνο το 5% και η δράση και τα αποτελέσματα είναι το υπόλοιπο 95%».