Carol: Αυτό είναι το... Suzuki Alto της Mazda και το θέλουμε στην Ευρώπη!


H νέα πρόταση της Mazda στην κατηγορία των kei cars μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με το Suzuki Alto και είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά της Ιαπωνίας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Δείτε τις τιμές. 

  • 31/12/2021

Το Mazda Carol  εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1962 βασιζόμενο πάνω στο πρωτότυπο  Maxda 700 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ιαπωνικής φίρμας. Την ίδια στιγμή, πέραν της αναγνώρισης που έτυχε από το αγοραστικό κοινό, οι άνθρωποι της Mazda τρέφουν ακόμα και σήμερα ιδιαίτερη αδυναμία στο Carol αφού αποτελεί ένα μοντέλο ορόσημο.

Και εξηγούμαστε... Όταν στις 9 Μαρτίου του 1963 η παραγωγική γραμμή έφτανε τις 1.000.000 μονάδες, το αυτοκίνητο που έβγαινε από το εργοστάσιο ήταν ένα χρυσό Caroll 600. Έκτοτε το supermini έμεινε στην παραγωγή για 7 χρόνια (μέχρι το 1970) και επανεμφανίστηκε το 1989 ως rebadge έκδοση του Suzuki Alto

Αυτό συμβαίνει και με το νέο Carol που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην Ιαπωνία τις επόμενες εβδομάδες και το οποίο μοιράζεται αρκετά στοιχεία με το αντίστοιχο μικρό της Suzuki. Αμφότερα έχουν τις ίδιες διαστάσεις (3.395 mm, το πλάτος 1.475 mm και το ύψος 1.525 mm) καθώς και τους ίδιους κινητήρες

Πρόκειται για τους τρικίλυνδους R06A και R06D χωρητικότητας 658 c.c. με τον δεύτερο να προσφέρει ήπια υβριδική υποβοήθηση. Στις διαθέσιμες επιλογές περιλαμβάνεται και η τετρακίνηση η οποία όμως δεν μπορεί να “πιάσει” επ' ουδενί τη χαμηλή κατανάλωση που πετυχαίνει η 2WD MHEV έκδοση (1 L./ 27.7 k.m. σύμφωνα με τον κύκλο WLTC) και η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο για όσους προσανατολίζονται στην αγορά ενός μικρού πόλης

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θυμίσουμε πως μίας από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις rebadging που είδαμε τελευταία ήταν αυτή του υβριδικού Mazda 2, το οποίο είναι ένα... Yaris με άλλα σήματα.

Επιστρέφοντας στο Carol, στο εσωτερικό συναντάμε αρκετούς μικρούς χώρους αποθήκευσης, πάντα σε σχέση με το μέγεθος του, αλλά και έναν άκρως ικανοποιητικό εξοπλισμό που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει  6 αερόσακους, τα βασικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS), αυτόματους προβολείς και σύστημα υποβοήθησης πέδησης με διπλή κάμερα. Απ' την άλλη, το Alto κράτησε... για πάρτη του την οθόνη 7 ιντσών του infotainment system, αφήνοντας το Carol να εφοδιαστεί με μία μικρότερη σε μέγεθος.

Το Mazda Carol αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχικά στην αγορά της Ιαπωνίας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου με τη βασική τιμή να ξεκινά στις 7.700 € και ξεπερνάει οριακά τις 10.000 € στις πιο πλούσιες εκδόσεις του.