Mazda Carol: Το μυστικό της μεγάλης επιτυχίας του επαναστατικού micro car!


Η έλευση του Mazda 3 στην Ελλάδα μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναζητήσουμε τις ρίζες ενός από τα καλύτερα μικρομεσαία hatchbacks.

  • 27/5/2019

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1962 η Mazda παρουσιάζει ένα εντελώς νέο micro car το Carol 360. Με όνομα που σημαίνει «χαρούμενο τραγούδι», το νέο αυτοκίνητο με μόλις 3 μέτρα μήκους είχε χώρους για να φιλοξενήσεις τέσσερις ενήλικες και διαφοροποιόταν από τα σχεδιαστικά ειωθότα της εποχής. Αξιοσημείωτο ήταν το πίσω τελείωμα της οροφής όπως και η σχεδίαση του πίσω μέρους.

Κίνηση έπαιρνε από έναν ολοκαίνουργιο -εκείνη την εποχή- αλουμινένιο και υδρόψυκτο τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα 358 cc με απόδοση 18 ίππων. Επίσης ενσωμάτωνε ανεξάρτητη ανάρτηση με υστερούντες βραχίονες εμπρός και πίσω. Πολλές οι καινοτομίες για την εποχή, όμως οι μηχανικοί της Mazda τότε –όπως και τώρα- δεν εφησύχασαν.

Το Σεπτέμβρη του 1963 παρουσιάστηκε η βελτιωμένη του έκδοση που απέδιδε 20 ίππους ενώ λανσαρίστηκε και τετράπορτο μοντέλο το οποίο ήταν και το πρώτο με τέσσερις πόρτες στην κατηγορία των micro cars. Tο Carol 600 μια αναβαθμισμένη έκδοση του μοντέλου με κινητήρα 586 cc παρουσιάστηκε στο τέλος του 1962 εμπλουτίζοντας τη γκάμα το οποίο έδωσε στη Mazda την τεχνογνωσία για να δημιουργήσει αργότερα τη διάσημη οικογένεια Familia. Ένα Carol 600 άλλωστε ήταν το εκατομμυριοστό αυτοκίνητο της φίρμας ενώ το 1962 το 67% των πωλήσεων της κατηγορίας στην Ιαπωνία ήταν ένα Mazda Carol.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα νέα μοντέλα της Mazda στην Ελληνική αγορά και ΕΔΩ για τις τιμές πώλησης.