CHAOS: Οι πρώτες φωτογραφίες του ελληνικού hypercar των 3.000 ίππων


To Chaos φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο ελληνικής κατασκευής hypercar το οποίο θα φτάνει την ιλιγγιώδη ισχύ των 3.000 ίππων εξασφαλίζοντας επιδόσεις επιπέδου μονοθεσίου της Formula 1.

  • 3/4/2020

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, ωστόσο, αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα θα γίνει η χώρα στην οποία θα παράγεται το κορυφαίο τετράτροχο στον πλανήτη.

O λόγος για το Chaos του Σπύρου Πανόπουλου, το οποίο υπό κανονικές συνθήκες πρόκειται να πραγματοποιήσει την επίσημη πρεμιέρα του στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης του 2021.

Για την ώρα βέβαια το Chaos παραμένει κάτω από ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου συνεπώς, οι πρώτες επίσημες φωτογραφίες έστω και πολύ συγκεκριμένων τμημάτων του ήταν αρκετή ώστε να το επαναφέρει στα πρωτοσέλιδα. 

Τι σημαίνει όμως Chaos και για πιο λόγο έχει δημιουργηθεί τόσο θόρυβος γύρω από το όνομά του; Σύμφωνα με την εταιρεία που έχει αναλάβει την εξέλιξη και την παραγωγή του, το Chaos θα εφοδιάζεται με έναν V10 κινητήρα χωρητικότητας 4,0 λίτρων, ο οποίος με τη βοήθεια δύο ανθρακονημάτινων στοβιλοσυμπιεστών μεγέθους 68 mm και των συνολικά 20 μπεκ ψεκασμού (ένα άμεσου και ένα έμμεσου σε κάθε κύλινδρο) θα αποδίδει έως και 3.000 ίππους.

Υπερβολή θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, ωστόσο, τίποτα ίσως να μην μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό για έναν κινητήρα που διαθέτει κυλινδροκεφαλές, στροφαλοφόρο άξονα, εκκεντροφόρους, μπιέλες και βαλβίδες κατασκευασμένες από τιτάνιο. Άλλωστε η μέγιστη ισχύς των 3.000 ίππων θα επιτυγχάνεται καύσιμο E85, καθώς με τη χρήση της κοινής αμόλυβδης βενζίνης o V10 των 4,0 λίτρων θα αποδίδει μόλις… 2.000 ίππους.

Ένα ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη οκτώ σχέσεων και το κεντρικό διαφορικό Torsen αναλαμβάνει τη μετάδοση της ισχύος και στους τέσσερις τροχούς, την ίδια στιγμή που οι κεραμικοί δίσκοι και οι δαγκάνες τιτανίου θα φροντίζουν για την επιβράδυνση του συνόλου. Με μέγιστο βάρος 1.150 κιλών, το ελληνικό Chaos έχει την ικανότητα να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερα από 2 δευτερόλεπτα, φτάνοντας την τελική ταχύτητα των 500 χλμ./ώρα.

Όλα αυτά βέβαια μένουν να επιβεβαιωθούν στην πράξη, ουδείς ωστόσο μπορεί να διαφωνήσει ότι οι πρώτες φωτογραφίες του ελληνικού hypercar αφήνουν τις καλύτερες των υποσχέσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Για τα μάτια σας μόνο: Δέκα καυτά αυτοκίνητα πόλης από το μέλλον