Μια σπάνια, γεννημένη για την πίστα BMW M3 του 1990 βγαίνει στο «σφυρί» (photos)


Μόλις 600 μονάδες της BMW M3 Sport Evolution κατασκευάστηκαν συνολικά, με τους Γερμανούς να μεταφέρουν τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στον δρόμο.

  • ΦΩΤΟ: BRING A TRAILER
  • 3/5/2024

Η δεκαετία του '80 μάς προσέφερε αρκετά μοντέλα που ήταν νόμιμα για τον δρόμο, όμως είχαν αγωνιστική φύση, έχοντας περάσει από homologation. Ένα τέτοιο ήταν η BMW M3 Sport Evolution, αφού σχεδιάστηκε αρχικά ως αγωνιστικό όχημα που προοριζόταν να συμμετέχει στο DTM και σε άλλα πρωταθλήματα της κατηγορίας Grade A.

Η BMW είχε αποφασίσει ότι θα κατασκεύαζε επιπλέον 5.000 μονάδες που θα ήταν νόμιμες για τον δρόμο. Ωστόσο, επέλεξε να πάει το εγχείρημά της ένα βήμα παραπέρα, λανσάροντας την έκδοση Super Evolution, της οποίας δημιουργήθηκαν μόλις 600 αντίγραφα.

Πρόκειται για την ταχύτερη έκδοση 'Evo' της M3, που αποτελεί ένα «διαμάντι» της αυτοκίνησης κι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη μέσω δημοπρασίας του Bring a Trailer.

Η BMW M3 κατέκτησε το Group A, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να αυξάνει την χωρητικότητα του τετρακύλινδρου κινητήρα S14 από τα 2,3 στα 2,5 L και να εκτοξεύει την ισχύ από τους 197 στους 238 ίππους. Συνοδευόταν από ένα κιβώτιο Getrag με 5 σχέσεις και διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Εκτός αυτού, είχαν προστεθεί μεγαλύτερα φρένα, νέα αμορτισέρ κι ελατήρια, όπως και anti-roll bars, για λόγους ασφαλείας.

Η εταιρεία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους τροχούς, οι οποίοι είχαν βελτιστοποιηθεί αεροδυναμικά. Όσο για την πίσω αεροτομή, δινόταν 3 διαφορετικές επιλογές στον οδηγό, ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης ή τις προτιμήσεις του οδηγού: Monza, Normal και Nürburgring. Η τελευταία ήταν εκείνη που προσέφερε τη μέγιστη κάθετη δύναμη.

Ως η ταχύτερη Ε30 Μ3 εργοστασιακών προδιαγραφών, η συγκεκριμένη BMW αναμένεται να «πιάσει» αρκετά μεγάλο ποσό. Αυτή τη στιγμή, η υψηλότερη προσφορά ανέρχεται στα 146.000 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μία σπάνια BMW E30 M3 Evolution II βγαίνει στο «σφυρί» – Ζαλίζει η εκτιμώμενη τιμή της (photos)

Δείτε μία BMW E30 να πλένεται για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια (video)

Δείτε και ακούστε μία BMW E30 M3 να «ουρλιάζει» στο Nurburgring (video)