Μία σπάνια BMW E30 M3 Evolution II βγαίνει στο «σφυρί» – Ζαλίζει η εκτιμώμενη τιμή της (photos)


Η Evolution II είναι μία από τις πιο σπάνιες εκδόσεις της εμβληματικής BMW E30 M3 και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στη δημοπρασία στην οποία συμμετέχει.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: BROAD ARROW
  • 23/2/2024

Η BMW M3 έχει συμπληρώσει σχεδόν 4 δεκαετίες από το ντεμπούτο της πρώτης από τις έξι γενιές της που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα από τα πιο ελκυστικά στους λάτρεις της αυτοκίνησης σπορ sedan και αυτό ισχύει εξαρχής, από την πρώτης γενιάς E30.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι M3 E30 ίδιες. Στα πέντε χρόνια που διήρκησε η παραγωγή της συγκεκριμένης γενιάς, οι Γερμανοί δημιούργησαν αρκετές ειδικές εκδόσεις. Μία εξ αυτών ήταν και η Evolution II, της οποίας μόλις 500 μονάδες κατασκευάστηκαν, με την τιμή της να εκτοξεύεται σε σχέση με το «συμβατικό» μοντέλο.

Η BMW λάνσαρε την M3 Evolution II πριν το 1988 German Touring Car Championship. Έφερε έναν τετρακύλινδρο κινητήρα χωρητικότητας 2,3 L, απόδοσης 218 PS και 245 Nm ροπής, έναντι των 200 PS και 238 Nm της «απλής» M3. Η κινητήρια μονάδα είχε, μεταξύ άλλων, τροποποιημένο εκκεντροφόρο άξονα και πιστόνια.

Εκτός αυτού, βελτιώσεις είχαν γίνει και στην εμφάνιση του οχήματος, αφού οι Γερμανοί είχαν προσθέσει έναν πιο επιθετικό εμπρός διαχωριστή, μία μεγάλη πίσω αεροτομή, όπως και επιπλέον αεραγωγούς ψύξης των φρένων.

Η υπ' αριθμόν 463 κατευθύνεται τώρα στις αίθουσες δημοπρασιών μέσω της Broad Arrow Auctions και αναμένεται να πωληθεί έναντι έως και 180.000 δολαρίων, κι όχι άδικα, αφού είναι φινιρισμένη στη σπάνια κι άκρως εντυπωσιακή απόχρωση Macao Blue Metallic.

Πωλήθηκε αρχικά στη Γαλλία, όπου παρέμεινε μέχρι το 2014, πριν «μετακομίσει» στις ΗΠΑ. Έκτοτε, πέρασε από εκτενή αναπαλαίωση κι έγιναν αρκετές αναβαθμίσεις, συνολικής αξίας 37.000 δολαρίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται μία βελτιωμένη ανάρτηση και σύστημα φρένων, όπως κι ένα νέο πίσω διαφορικό κι αμορτισέρ Bilstein.

Συνολικά, η BMW E30 M3 Evolution II έχει διανύσει 177.583 km, όμως η κατάσταση τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού, που είναι ντυμένο με ύφασμα σε χρωματισμό Silver Uberkaro, είναι εξαιρετική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε μία BMW E30 να πλένεται για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια (video)

Η Manhart παίρνει την BMW E30 M3 και την απογειώνει (video)

Δείτε και ακούστε μία BMW E30 M3 να «ουρλιάζει» στο Nurburgring (video)