Πώς γίνονται τα crash tests στα μονοθέσια της F1; (video)


Eπτά διαφορετικές δοκιμές ασφαλείας περνάει κάθε μονοθέσιο της Formula 1 πριν πάρει την έγκριση για να βγει στην πίστα. Δείτε το διαφωτιστικό video.  

  • 18/9/2022

Ένα πολύ ενδιαφέρον video που παρουσιάζει τα κριτήρια με τα οποία διεξάγονται τα crash tests στα μονοθέσια της Formula 1, παρουσίασε το WTF1 μέσα από το επίσημο κανάλι του στο YouTube.

Το video ξεκινάει αναφέροντας πως η ασφάλεια των πιλότων έχει εξελιχθεί στο νούμερο ένα ζητούμενο και αυτός είναι ο λόγος που εφαρμόζονται τα πιο αυστηρά κριτήρια ασφαλείας που έχουμε δει ποτέ στην ιστορία του αθλήματος. Μάλιστα σημειώνεται πως πριν από μερικές δεκαετίες δεν υπήρχαν καν crash tests και οι οδηγοί έπαιζαν το κεφάλι τους κορώνα γράμματα κάθε φορά που έβγαιναν εκτός πίστας με ταχύτητες άνω των 300 km/h.

Πλέον, οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να σχεδιάζουν τα μονοθέσια με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι όσο τον δυνατόν γρηγορότερα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια ασφαλείας για τον οδηγό. Μια διαδικασία που είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί πολύ χρόνο έρευνας ώστε να μπορέσουν να "παντρευτούν" αυτοί οι δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Πλέον, κάθε μονοθέσιο πρέπει να περνάει επιτυχώς 7 διαφορετικά crash tests πριν μπει στην πίστα, για τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά στα 4:59 που διαρκεί το παρακάτω video. Αυτές οι πολλαπλές δοκιμές είναι ο βασικός λόγος που πλέον, στις περισσότερες συγκρούσεις που βλέπουμε o οδηγοί βγαίνουν από το cockpit σώοι και αβλαβείς.

Δείτε το video…

Πηγή: WTF1