Δείτε πώς το Adaptive Cruise Control μπορεί να μειώσει το μποτιλιάρισμα στους δρόμους (video)


H χρήση του συγκεκριμένου συστήματος βοηθά στο να φρενάρουν και να επιταχύνουν πιο γρήγορα οι οδηγοί, ώστε να αποφεύγονται τα μποτιλιαρίσματα «φαντάσματα» όπως αποκαλούνται.

  • ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/1/2024

Η Ford πριν από μερικά χρόνια έδωσε στην δημοσιότητα ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον video μέσα από το οποίο γίνεται εμφανές πως μπορεί το Adaptive Cruise Control να μειώσει τα μποτιλιαρίσματα στους αυτοκινητόδρομους.

Το «μυστικό», όπως φαίνεται και στο video, είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα αντιδρά πιο άμεσα από τον οδηγό. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ένα αυτοκίνητο που ξαφνικά φρενάρει από τα 96 km/h στα 64 km/h. Η αντίδραση των οδηγών που ακολουθούν έρχεται σε διαφορετικούς χρόνους και με εντελώς διαφορετικούς τρόπους με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «κύμα» καθυστερήσεων που συντελεί στην εμφάνιση του λεγόμενου και μποτιλιαρίσματος «φάντασμα».

Στην δεύτερη περίπτωση, τα αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα με ACC και όλα εξελίσσονται πολύ πιο ομαλά. Τα οχήματα φρενάρουν με την απαραίτητη δύναμη και επιταχύνουν ξανά το ίδιο ομαλά, βοηθώντας έτσι στο να μην μπλοκάρει η κίνηση αρκετά μέτρα πίσω. Παράλληλα εξασφαλίζει και υψηλά επίπεδα ασφάλειας, καθώς δεν υπάρχουν φρεναρίσματα πανικού ή έντονες αντιδράσεις από τους οδηγούς που είτε ξαφνιάζονται είτε εκείνη την στιγμή είναι με κάτι άλλο απασχολημένοι.

Η εικόνα από το drone είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή για το πόσο αποτελεσματικό είναι το ACC. Μάλιστα τα πράγματα θα γίνουν ακόμα καλύτερα όταν εξελιχθούν σε μεγάλο βαθμό οι νέες τεχνολογίες για επικοινωνία των οχημάτων μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μπορεί να πληροφορεί κάθε όχημα αυτά που το ακολουθούν, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα περιττά μποτιλιαρίσματα και η «ακαταστασία» στους δρόμους.