Αντιολισθητικές αλυσίδες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε - Ποιές να επιλέξετε


Οι χιονοπτώσεις έρχονται για να καλύψουν ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της ορεινής Ελλάδας, με τη χρήση των αλυσίδων να κρίνεται απαραίτητη για την ασφαλή μετακίνηση σε χιονισμένα οδικά δίκτυα. Ένας αναλυτικός οδηγός με όλες τις λεπτομέρειες για το χειμωνιάτικο «must-have» αξεσουάρ αυτοκινήτου.

  • 23/12/2021

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες αποτελούν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο αξεσουάρ το οποίο δεν πρέπει να λείπει ποτέ τον Χειμώνα από το αυτοκίνητο, μιας και η χρήση του μπορεί να μας βγάλει με ασφάλεια από ένα χιονισμένο-παγωμένο οδικό δίκτυο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αντιολισθητικές αλυσίδες έρχονται να εφαρμόσουν πάνω στα ελαστικά του αυτοκινήτου προσφέροντας καλύτερη πρόσφυση αλλά και πιο αποτελεσματική πέδηση.

Προσοχή κατά την αγορά

Αυτό που πρέπει να προσέξει κάθε οδηγός που θα προχωρήσει στην αγορά ενός σετ αλυσίδων είναι η σωστή εφαρμογή στα ελαστικά και να είναι κατασκευασμένες με τις σωστές προδιαγραφές. Είναι προαπαιτούμενο, λοιπόν, να γνωρίζουμε την ακριβή διάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας πριν επισκεφτούμε το κατάστημα. Παράλληλα, θα πρέπει να αποφύγουμε μια πάρα πολύ φθηνή επιλογή διότι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να μην «δουλέψει» ή να μας ταλαιπωρήσει στην εφαρμογή. Και στις αλυσίδες ισχύει σε μεγάλο βαθμό το «ό,τι πληρώσεις παίρνεις…».

Τρεις επιλογές αλυσίδων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες:

Α. Συμβατικές αλυσίδες

Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο τύπο και ταυτόχρονα τον πιο οικονομικό. Ο διαχωρισμός σε αυτή την κατηγορία γίνεται ανάλογα με το μέγεθος των κρίκων που φέρει κάθε σετ. Έτσι, στην αγορά θα συναντήσουμε συνήθως αλυσίδες των 12 mm, των 10mm και των 9mm. Το πρώτο μέγεθος είναι αυτό που χρησιμοποιείται συχνότερα διεισδύοντας σε μεγάλο βαθμό στο χιόνι και προσφέροντας καλύτερη πρόσφυση. Τα άλλα δύο μεγέθη χρησιμοποιούνται κυρίως από οχήματα που έχουν ελαστικά χαμηλού προφίλ ή έχουν κάποια μετατροπή στο σύστημα αναρτήσεων, όπως για παράδειγμα κάποιο «χαμήλωμα».

Τα βασικά μειονεκτήματα που προκύπτουν με την επιλογή του συγκεκριμένου τύπου είναι ο ενοχλητικός θόρυβος που παράγουν, οι φθορές που ενδέχεται να προκληθούν στα ελαστικά αν δεν τοποθετηθούν σωστά, ενώ πολλοί είναι οι οδηγοί που σπαζοκεφαλιάζουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την τοποθέτηση. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι αλυσίδες τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί αρκετά και η τοποθέτηση έχει γίνει αρκετά εύκολη. Αρκεί να έχουμε προνοήσει να κάνουμε πρόβα τη διαδικασία πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

Β. Χιονοκουβέρτες

Σε αυτή την περίπτωση ξεχνάμε τη λέξη «αλυσίδα» αφού αναφερόμαστε σε ένα ειδικό ανθεκτικό ύφασμα που εφαρμόζει γύρω από το ελαστικό και προσφέρει πρόσφυση στο όχημα που κινείται σε χιονισμένο οδόστρωμα. Το μεγάλο πλεονέκτημα έχει να κάνει με τον εύκολο τρόπο τοποθέτησης αλλά και στην απουσία του ενοχλητικού ήχου που παράγουν οι συμβατικές αλυσίδες. Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα: το υψηλό κόστος σε σχέση με τα προϊόντα της προηγούμενης κατηγορίας, η γρήγορη φθορά αλλά και ο κίνδυνος να καταστραφούν στην περίπτωση που το ελαστικό πατήσει σε δρόμο χωρίς χιόνι. Για τους κατόχους σπορ αυτοκινήτων με τεράστιες ζάντες και ελαστικά χαμηλού προφίλ, οι χιονοκουβέρτες αποτελούν μονόδρομο όταν βρεθούν σε μια χιονισμένη άσφαλτο.

Γ. Αλυσίδες τύπου «αράχνης»

Αποτελούν την πιο ακριβή επιλογή γιατί συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα των δύο παραπάνω κατηγοριών. Η εφαρμογή τους γίνεται με εύκολο τρόπο, προσφέρουν ασφάλεια και αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου χωρίς να φθείρονται εύκολα. Αυτό που απαιτούν είναι μια καλή προετοιμασία για την διαδικασία τοποθέτησης, με τον συγκεκριμένο τύπο αλυσίδας να «κουμπώνει» πάνω στη ζάντα σε ένα ειδικό μπουλόνι ή σε ένα «πιάτο» που πρέπει να είναι εξαρχής τοποθετημένο.

Σε ποιους τροχούς πρέπει να τοποθετηθούν οι αλυσίδες;

Ο γενικός κανόνας θέλει τις αλυσίδες να τοποθετούνται στον άξονα που δίνει την κίνηση. Κατά συνέπεια στα προσθιοκίνητα οι αλυσίδες τοποθετούνται μπροστά και στα πισωκίνητα, πίσω. Τι γίνεται όμως στα τετρακίνητα μοντέλα; Σε αυτή την περίπτωση ο κάτοχος του οχήματος πρέπει να ανατρέξει στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή όπου στις περισσότερες περιπτώσεις υποδεικνύεται η σωστή επιλογή. Αν δεν υπάρχει σχετική αναφορά και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αλυσίδων τότε το τοποθετούμε στον μπροστινό άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο σετ αλυσίδων, τότε το τοποθετούμε ταυτόχρονα και στον πίσω, για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τι προσέχουμε στην οδήγηση με τις αλυσίδες

«Συνετή» είναι η λέξη που ταιριάζει απόλυτα στην οδήγηση που πρέπει να ακολουθήσουμε όταν φοράμε αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι χειρισμοί πρέπει να είναι απαλοί ενώ σύμφωνα με την Τροχαία η ταχύτητα με την οποία πρέπει να κινείται το όχημα δεν ξεπερνά τα 20-30 km/h. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουμε συνεχή οπτική επαφή με την άσφαλτο ώστε αν σταματήσει η παρουσία χιονιού θα πρέπει να αφαιρεθούν. Διαφορετικά θα προκληθούν φθορές στα ελαστικά αλλά και στις ίδιες τις αλυσίδες

Χρήσιμες συμβουλές

* Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την τοποθέτηση επιλέγουμε ένα ασφαλές σημείο στην άκρη του δρόμου, αφήνουμε ανοιχτά τα alarm και σε μικρή απόσταση τοποθετούμε το τρίγωνο. Επιπλέον ασφάλεια προσφέρει και ένα ανακλαστικό γιλέκο.

* Προκειμένου να γίνει η τοποθέτηση πιο εύκολη, καλό είναι να υπάρχει ένα ζευγάρι λεπτά υφασμάτινα γάντια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν… βοηθούν τα άνω άκρα με αποτέλεσμα στο τέλος να μην εφαρμόζουν σωστά οι αλυσίδες στα ελαστικά.

* Προνοούμε και τοποθετούμε τις αλυσίδες με το που καταλάβουμε ότι το οδόστρωμα γίνεται ολισθηρό. Δεν περιμένουμε μέχρι την στιγμή που το αυτοκίνητο θα ακινητοποιηθεί εντελώς γιατί αν βρισκόμαστε σε στενό οδικό δίκτυο θα διακόψουμε την κυκλοφορία και μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες για να προκληθεί ατύχημα.

* Κατά την οδήγηση προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις λακκούβες. Κάθε πέσιμο δημιουργεί μεγάλη πίεση στους κρίκους και ενδέχεται να σπάσουν.

* Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως! Φροντίζουμε να κάνουμε κάθε σεζόν πρόβα την τοποθέτηση ώστε τη δύσκολη στιγμή να μπορούμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα και με ασφάλεια την διαδικασία.

* Μετά τη χρήση τους θα πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και απορρυπαντικό ώστε να φεύγει κάθε ίχνος άλατος και λάσπης. Στη συνέχεια θα πρέπει να τις στεγνώσουμε καλά και μετά να τις ψεκάσουμε με αντισκωριακό σπρέι (τύπου WD-40). Αφού τις αφήσουμε να στεγνώσουν ξανά, τις αποθηκεύσουμε στη θήκη και είμαστε σίγουροι ότι μέχρι την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε δεν θα έχουν σκουριάσει.