Διαμαρτυρίες στη Γερμανία για την Tesla


Κάτοικοι της περιοχής που η Tesla πρόκειται να δημιουργήσει στο εργοστάσιό της στη Γερμανία, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αυτό υποστηρίζοντας ότι θα μολυνθεί το νερό και θα χαθεί η χλωρίδα και η ενδημική πανίδα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 20/1/2020

Όπως έγινε γνωστό, περίπου 250 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Gruenheide, το μέρος όπου η Tesla πρόκειται να φτιάξει τις εγκαταστάσεις του νέου «Gigafactory» (όπως ονομάζει η αμερικανική εταιρεία τα εργοστάσιά της) στη Γερμανία, για να διαμαρτυρηθούν για το έργο. Όπως υποστηρίζουν, οι εργασίες για το καινούργιο εργοστάσιο θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και θα εξαφανίσουν την άγρια ζωή της περιοχής.

Οι κάτοικοι του Gruenheide, πόλη που βρίσκεται 40 km ανατολικότερα του Βερολίνου, έχουν συστήσει μια επιτροπή και εναντιώνονται στη δημιουργία του εργοστασίου στην περιοχή τους. Για τη διαμαρτυρία τους στηρίζονται και σε μια εισήγηση της επιτροπής υδάτων του Βρανδεμβούργου, το γερμανικό κρατίδιο στο οποίο βρίσκεται το Gruenheide, στην οποία αναφέρεται ότι οι εγκαταστάσεις της Tesla θα επηρεάσουν την ποιότητα του πόσιμου νερού, θα μολύνουν το περιβάλλον και θα διαταράξουν την ισορροπία της περιοχής αναφορικά με τη χλωρίδα και την άγρια ζωή που βρίσκει καταφύγιο στα παρακείμενα δάση. 

Μέλη της «Επιτροπής Κατοίκων του Gruenheide εναντίον του Gigafactory», όπως ονομάζεται, δηλώνουν ότι δεν είναι εναντίον της Tesla αλλά αντιδρούν για την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας για τη δημιουργία του εργοστασίου. Ο κ. Frank Gersdorf, ένας από αυτούς που λαμβάνουν μέρος στις κινητοποιήσεις, δήλωσε σχετικά: «Σε ένα τέτοιο οικολογικό σύστημα όπως αυτό που έχουμε στην περιοχή μας –και υπό το πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής– δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν επιλέχθηκε εξαρχής μια άλλη περιοχή».

Όπως υποστηρίζουν τα μέλη της επιτροπής, για να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο θα πρέπει να ξεριζωθεί μια έκταση δάσους 300 εκταρίων, ενώ για τη λειτουργία του θα απαιτούνται 300 κυβικά μέτρα νερού την ώρα. Βεβαίως, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν τη δημιουργία των εγκαταστάσεων της Tesla στην περιοχή, και οι οποίοι παρίσταντο στην περιοχή κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. Ένας από αυτούς, ο κ. Bernd Kutz, δήλωσε: «Είμαστε εδώ επειδή έχουμε τη δύναμη και επειδή η Tesla θα δομήσει το μέλλον μας. Θα βελτιώσει την περιοχή μας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, Δεν καταλαβαίνω όσους διαμαρτύρονται και μας κουνούν το δάκτυλο. Γιατί πρέπει να είναι πάντα αρνητικοί»;