Dieselgate: Απορρίφθηκε ένσταση της Volkswagen στις ΗΠΑ


Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή τού Ομίλου Volkswagen προς αυτό ώστε να αποφύγει τις αγωγές που υποβλήθηκαν εναντίον του από τις Αρχές τριών πολιτειών της χώρας για το σκάνδαλο παραποίησης στοιχείων εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 17/11/2021

Οι τοπικές Αρχές του Ohio, της κομητείας του Hillsborough (Florida) και της κομητείας του Salt Lake (Utah) κατέθεσαν αγωγές εναντίον του Ομίλου Volkswagen, ζητώντας αποζημιώσεις από αυτόν για το σκάνδαλο «Dieselgate».

Τα μέλη του κατώτερου δικαστηρίου που εξέτασε αρχικώς την προσφυγή τόσο εναντίον του Ομίλου όσο και της Robert Bosch (του γνωστού προμηθευτή και κατασκευαστή) αποφάνθηκαν ότι η προσφυγή είχε νομική βάση και επέτρεψαν να κινηθούν οι διαδικασίες για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. 

Ο Όμιλος Volkswagen υπέβαλε αίτημα αναθεώρησης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ωστόσο τα μέλη αυτού αρνήθηκαν την ακρόαση της προσφυγής της εταιρείας. Τα στελέχη της Volkswagen Group of America, η θυγατρική της εταιρείας στις ΗΠΑ, υποστήριξαν ότι βάσει του Νόμου περί Καθαρού Αέρα που ισχύει στη χώρα, μόνο η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να επιδιώξει τέτοιου είδους αξιώσεις. Επίσης, υποστήριξαν ότι η Volkswagen έχει συμφωνήσει σε διακανονισμό με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για την καταβολή ποσού που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις αγωγές που κατέθεσαν οι τοπικές Αρχές κατηγορούν τον Όμιλο Volkswagen ότι εξαπάτησε την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της χώρας και με αυτό τον τρόπο παραβίασε και τους τοπικούς νόμους περί προστασίας του περιβάλλοντος που ισχύουν στις εν λόγω πολιτείες των ΗΠΑ.

Στην υπόθεση ενεπλάκησαν και κυβερνητικά στελέχη τα οποία προέτρεψαν τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου να μην κάνουν την ακρόαση, όταν τους ζητήθηκε να εκφέρουν άποψη για το θέμα. Τα στελέχη της Κυβέρνησης δήλωσαν ότι ο Νόμος περί Καθαρού Αέρα επιτρέπει την επιβολή της νομοθεσίας και σε τοπικό επίπεδο.

Με την προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ο Όμιλος Volkswagen Αμερικής προσπάθησε να ανατρέψει και μια απόφαση την οποία εξέδωσε πέρυσι το 9ο Εφετείο των ΗΠΑ που εδρεύει στον San Francisco (Καλιφόρνια). Τότε, τα μέλη αυτού είχαν αποφανθεί ότι ο Νόμος περί Καθαρού Αέρα δεν προέτρεπε τις τοπικές Αρχές να αρχίσουν προσπάθειες για την επιβολή ευθύνης στη Volkswagen για τα οχήματά της που είχαν ήδη πουληθεί και παραβίαζαν τα όρια εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα. 

Μάλιστα, τα μέλη του το 9ου Εφετείου των ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει ότι –βάσει της τοπικής νομοθεσίας– η Volkswagen δεν μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για παραβίαση αυτών για ενέργειες που έκανε πριν από την πώληση των αυτοκινήτων της. Ωστόσο, στην απόφαση του συγκεκριμένου Εφετείου, υπήρχε η φράση ότι η απόφασή του «θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ευθύνη για τη Volkswagen». Αυτή η πρόταση αφήνει το περιθώριο για την διεκδίκηση αποζημιώσεων και αυτή θέλησαν επίσης να αναιρέσουν τα στελέχη της Volkswagen με την προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.