Dieselgate: Ποινική έρευνα για πρώην στελέχη της Continental


Η γερμανική Εισαγγελία που ερευνά το σκάνδαλο Dieselgate της Volkswagen, ανακοίνωσε ότι θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες εναντίον τριών πρώην ανώτατων στελεχών τής Continental.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 22/11/2021

Σύμφωνα με τον κ. Oliver Eisenhauer, εκπρόσωπο της Εισαγγελίας του Ανόβερου, πρόκειται να αναζητηθούν ευθύνες από τους κυρίους Wolfgang Schaefer (πρώην Οικονομικός Διευθυντής της Continental), Elmar Degenhart (πρώην Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Continental AG) και Jose Avila (επικεφαλής στο Τμήμα Συστημάτων Κίνησης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας), για τη συμμετοχή τους στο σκάνδαλο «Dieselgate» που ταλαιπωρεί τη Volkswagen. 

Οι έρευνες της Εισαγγελίας ανέδειξαν ισχυρισμούς για υποβοήθηση απάτης και παραβίασης εμπιστοσύνης από τα συγκεκριμένα πρώην ανώτατα στελέχη της Continental, η οποία είναι ένας από τους προμηθευτές της Volkswagen. Συγκεκριμένα, παρείχε στην αυτοκινητοβιομηχανία τo σύστημα τροφοδοσίας και το λογισμικό λειτουργίας για τον 1.6 TDI κινητήρα που αυτή χρησιμοποιούσε στα μοντέλα της.

Ως τώρα, οι έρευνες για τους τρεις άντρες –όπως και για άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Continental– αφορούσαν στην απόδοση ευθυνών για αδυναμία αποτελεσματικής εποπτείας των υφισταμένων τους, κάτι που είναι διοικητικό αδίκημα στη Γερμανία. Όμως, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, βάσει των νέων ευρημάτων αντιμετωπίζουν κατηγορίες που μπορούν να επιφέρουν οικονομικές κυρώσεις στην Continental και κατάσχεση παράνομων κερδών της από τη χρήση του παράνομου λογισμικού.

Wolfgang Schaefer, πρώην Οικονομικός Διευθυντής της Continental.
Wolfgang Schaefer, πρώην Οικονομικός Διευθυντής της Continental.

Όπως ανακοινώθηκε, τα νέα στοιχεία προέκυψαν έπειτα από έρευνα των στελεχών της Εισαγγελίας στο Τμήμα Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Continental στη Φρανκφούρτη και στην οικία ενός εργαζόμενου σε αυτό. Επίσης, οι Εισαγγελείς κατάσχεσαν έγγραφα από δικηγορικό γραφείο το οποίο είχε διεξάγει ήδη εσωτερική έρευνα για το θέμα, η οποία ενδέχεται να είχε σοβαρές ελλείψεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εισαγγελίας του Ανόβερου.