Διόδια: Πόσο θα κοστίζει το Αθήνα-Θεσσαλονίκη μετά τις αυξήσεις στις τιμές


Δείτε πώς θα διαμορφωθεί το κόστος στα Ι.Χ. για τις διαδρομές Αθήνα-Πάτρα και Αθήνα-Καλαμάτα.

  • 1/12/2023

Πριν από μερικές ημέρες σάς είχαμε ενημερώσει ότι τελικά βγήκε «λευκός καπνός» στις συζητήσεις μεταξύ Υπουργείου Μεταφορών και παραχωρησιούχων σχετικά με τις αυξήσεις που θα γίνουν στις τιμές των διοδίων.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι δύο πλευρές τα βρήκαν κάπου στη μέση αφού οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους έκαναν ένα βήμα πίσω και συμφώνησαν να αυξήσουν τις τιμές από τις αρχές του 2024, όχι όμως κατά 14% όπως ζητούσαν αρχικά, αλλά με μονοψήφιο ποσοστό. Στόχος του υπουργείου ήταν από τη μία να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται στις συμβάσεις των έργων, αλλά από την άλλη να μην επιβαρυνθούν σε μεγάλο βαθμό οι οδηγοί. 

Με σημερινό ρεπορτάζ το powergame.gr παρουσιάζει αναλυτικά το ποσοστό που συμφωνήθηκε και τον τρόπο που προέκυψε. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι ετήσιες αυξήσεις, που προβλέπονται από τις συμβάσεις υπολογίζονται με βάση την αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή κάθε Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης αυξήθηκε το 2023 κατά 1,65% σε σχέση με το 2022. Σε αυτή την αύξηση θα προστεθεί το ήμισυ της αύξησης από το 2021 στο 2022, που ήταν 12%, δηλαδή 6%. Επομένως, η συνολική αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου θα είναι 7,63%.

Aν τελικώς επιβεβαιωθεί η αύξηση, το κόστος των διοδίων για ένα ΙΧ στη διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα ανέλθει σε 33,75 ευρώ από 31,35 ευρώ που είναι σήμερα, η διαδρομή Αθήνα-Πάτρα στα 12,70 ευρώ έναντι 11,80 ευρώ και το Αθήνα-Καλαμάτα στα 15 ευρώ από 13,95 ευρώ σήμερα.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Αττική Οδός δεν ανήκει στους αυτοκινητόδρομους που θα αυξήσει τις τιμές των διοδίων, αφού η σύμβαση του έργου δεν τις συνδέει με τον πληθωρισμό.

Πηγή: powergame.gr