Δυσεύρετοι γίνονται οι καταλύτες αυτοκινήτων


Oι έλλειψη σπάνιων μετάλλων, όπως το παλλάδιο, θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή καταλυτών δημιουργώντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στους κατασκευαστές οχημάτων.

  • 18/1/2020

 Ένα νέο γρίφο καλούνται να λύσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν απρόσκοπτη την παραγωγή οχημάτων. Το πρόβλημα ξεκινά από την έλλειψη σπάνιων μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός καταλύτη.

Ειδικότερα οι περιορισμένες ποσότητες παλλαδίου που προσφέρονται στη διεθνή αγορά έχουν εκτινάξει στα ύψη την τιμή του, η οποία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες έχει αυξηθεί κατά 25%.

Την Παρασκευή η τιμή παλλάδιου άγγιξε τα 2.500 δολάρια/ουγγιά όταν τον Ιανουάριο του 2016 δεν ξεπερνούσε τα 500 δολάρια/ουγγιά.

Οι καταλύτες κάνουν «φτερά» στους δρόμους της Μ. Βρετανίας

Η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα παλλαδίου στον πλανήτη είναι η Νότια Αφρική, από την οποία προέρχονται τα 2/5 της ποσότητας του σπάνιου μετάλλου που προσφέρεται κάθε χρόνο στην παγκόσμια αγορά.

Τον Νοέμβριο του 2019 οι ποσότητες παλλαδίου που εξόρυξε η Νότια Αφρική ήταν κατά 13,5% μειωμένες σε σχέση με εκείνες που διέθεσε τον ίδιο μήνα του 2018, εντείνοντας τις ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα του σπάνιου μετάλλου στη διεθνή αγορά.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, εκείνοι που θεωρούν ότι τα σημερινά επίπεδα τιμών του παλλαδίου θα υποχωρήσουν παραμένοντας παρόλα αυτά υψηλά, γεγονός που αυξάνει το κόστος παραγωγής ενός απαραίτητου για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου εξαρτήματος.