Εκλογές: Ξεχάστε τη γρήγορη διέλευση από τα διόδια - Αναλυτικά η διαδικασία


Οι μπάρες στους σταθμούς διοδίων όλων των εθνικών οδών θα είναι κανονικά σε λειτουργία το Σαββατοκύριακο (20-21/5).

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 18/5/2023

Η επίσημη απόφαση για δωρεάν διέλευση των επιβατικών ΙΧ και δικύκλων οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων όλης της χώρας, εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, δε σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέτες θα περνούν… με τέρμα γκάζι από τις σχετικές λωρίδες πληρωμής.

Οι μπάρες θα είναι κανονικά σε λειτουργία και στο διάστημα από τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Μαΐου (00:00) μέχρι το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου (08:00) - διάστημα που προβλέπεται η δωρεάν διέλευση - και η προβλεπόμενη διαδικασία που εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση, θα ακολουθείται κανονικά.

Οι υπάλληλοι θα εκτελούν τις καθιερωμένες συναλλαγές, θα δίνουν την απόδειξη στους οδηγούς, απλά δε θα υπάρχει χρέωση. Με άλλα λόγια, όσοι ήλπιζαν ότι δε θα υπάρχει καθυστέρηση και ουρές, θα πρέπει να αναθεωρήσουν, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

Γιατί θα ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, σαν να πρόκειται για μια «κανονική» διέλευση; Ο βασικός λόγος είναι ότι η δωρεάν διέλευση αφορά μόνο τα ΙΧ και τα δίκυκλα (κατηγορίες 1 και 2), οπότε τα λεωφορεία και τα φορτηγά θα πρέπει να καταβάλλουν κανονικά το προβλεπόμενο αντίτιμο.

Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο θα είναι εφικτή η καταγραφή όλων των οχημάτων που πέρασαν χωρίς να πληρώσουν, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μπορούν να ζητήσουν από το δημόσιο τα συγκεκριμένα ποσά που έχασαν από τη μη καταβολή του αντιτίμου.

Παράλληλα, θα λειτουργούν κανονικά οι ηλεκτρονικές λωρίδες για όσους έχουν στην κατοχή τους πομποδέκτες. Και εκεί θα πρέπει να μειώνουν την ταχύτητα του οχήματός τους, ώστε να πραγματοποιείται αυτόματα η «συναλλαγή» και να μπορέσει να ανοίξει η σχετική μπάρα, χωρίς, ασφαλώς, να υπάρχει χρέωση.

Ο συγκεκριμένος τρόπος «λειτουργίας» των σταθμών διοδίων παρουσιάστηκε αναλυτικά σε ανακοίνωση της HELLASTRON, του φορέα «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια», στον οποίο συμμετέχουν όλες οι εταιρείες των σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων και υποδομών με διόδια που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξέδωσε εντολή για δωρεάν διελεύσεις επιβατικών Ι.Χ. και δίκυκλων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους λόγω διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ως εξής:

  • Για τους ψηφοφόρους από τις 00:00 του Σαββάτου 20 Μαΐου 2023 (μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο) μέχρι τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου 2023.
  • Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι δωρεάν διελεύσεις ισχύουν από τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης 18 Μαΐου 2023 έως και τις 24:00 της Δευτέρας 22 Μαΐου 2023. Η διέλευσή τους χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης Δικαστικού Αντιπροσώπου καθώς και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητάς τους.

Η HELLASTRON ανακοινώνει, για λογαριασμό των μελών της, ότι στην Αττική Οδό, στην Ολυμπία Οδό, στη Νέα Οδό και την Οδό Κεντρικής Ελλάδος, στον Αυτοκινητόδρομο Μορέας, στην Εγνατία Οδό, στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η διέλευση των οχημάτων των κατηγοριών 1 και 2 (επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα) από τους σταθμούς διοδίων θα γίνεται χωρίς χρέωση. Για τα οχήματα των υπολοίπων κατηγοριών (λεωφορεία και φορτηγά), τα οποία δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω ρύθμιση, η καταβολή διοδίων θα γίνεται κανονικά με τους συνήθεις τρόπους (ηλεκτρονικά - χειροκίνητα).

Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για την ασφαλή και ομαλή ροή της κυκλοφορίας τις συγκεκριμένες ημερομηνίες:

  • Η διέλευση από τις λωρίδες με εισπράκτορα θα γίνεται ως συνήθως, καθώς οι μπάρες στα διόδια θα είναι σε λειτουργία. Για το λόγο αυτό, οι οδηγοί θα πρέπει να προσεγγίζουν τους σταθμούς διοδίων με τις συνήθεις χαμηλές ταχύτητες, ώστε να μπορούν να σταματήσουν, μέχρι ο εισπράκτορας να εκτελέσει την συναλλαγή με μηδενική χρέωση.
  • Οι κάτοχοι πομποδεκτών μπορούν να διέρχονται από τις ηλεκτρονικές λωρίδες, όπου αυτές είναι ανοικτές, επίσης χωρίς χρέωση. Θα πρέπει να μειώνουν σημαντικά την ταχύτητά τους προκειμένου να λειτουργεί ομαλά το αυτόματο άνοιγμα της μπάρας.
  • Στα τμήματα όπου οι ηλεκτρονικές λωρίδες θα είναι κλειστές, η ελεύθερη διέλευση θα γίνεται μέσω των λωρίδων με εισπράκτορα.
  • Οι οδηγοί θα ενημερώνονται, επίσης, μέσω των φωτεινών Πινακίδων Μεταβλητών Μηνυμάτων (VMS), όπου αυτές είναι διαθέσιμες, ότι πρέπει να σταματούν στους σταθμούς διοδίων.