Εκλογές: Τι ισχύει με την ελεύθερη διέλευση από τα διόδια


Πότε αναμένεται να «ανοίξουν» οι μπάρες στους αυτοκινητόδρομους - Ποιος αποφασίζει τη δωρεάν διέλευση

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 16/5/2023

Η διεξαγωγή εκλογών συνοδεύεται από μαζικές μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς αρκετοί είναι οι πολίτες που δεν ψηφίζουν στην περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους.

Παραδοσιακά, για να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα και η δημιουργία ουρών χιλιομέτρων στους σταθμούς διοδίων των Εθνικών οδών, αποφασίζεται η ελεύθερη διέλευση για τα οχήματα.

Η απόφαση για τη μη καταβολή του αντιτίμου προέρχεται από το ελληνικό δημόσιο και όχι από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους. Σε επικοινωνία που είχε το «Car and Driver» το πρωί της Τρίτης (16/5) με εκπροσώπους της «Νέα Οδός Α.Ε.» αλλά και της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», μάς έγινε γνωστό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία σχετική ενημέρωση προς την πλευρά τους από το δημόσιο.

Για τις εκλογές του 2019 είχε εκδοθεί υπουργική απόφαση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η οποία ανέφερε ότι «για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, όλα τα οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης θα διέρχονται ελεύθερα, χωρίς την καταβολή διοδίων, από τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων των αυτοκινητοδρόμων όλων των έργων παραχώρησης, από την δωδεκάτη πρωινή (12.00 π.μ.) της 6ης Ιουλίου (σ.σ. Σάββατο) μέχρι την ογδόη πρωινή (8.00 π.μ.) της 8ης Ιουλίου 2019 (σ.σ. Δευτέρα)».

Έτσι, αναμένεται η ανάλογη υπουργική απόφαση, η οποία, αν διατηρήσει τα ίδια χρονικά διαστήματα, θα δίνει το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης στους αυτοκινητόδρομους (συμπεριλαμβανομένου και του αυτοκινητόδρομου της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου) από τα πρώτα λεπτά του Σαββάτου 20 Μαϊου (00:00) μέχρι και τη Δευτέρα 22 Μαϊου στις 08:00.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, η ελεύθερη διέλευση θα ισχύει από το πρωί της Πέμπτης 18 Μαϊου, με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης, οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από το κράτος αποζημίωση για τα έσοδα που θα χάσουν από το «άνοιγμα» των διοδίων. Το ύψος της ορίζεται από τον αριθμό των οχημάτων που θα περάσουν από τους σταθμούς, χωρίς να καταβάλλουν το προβλεπόμενο αντίτιμο.