ΕΛ.ΑΣ.: Καταδιώξεις σε LIVE μετάδοση – Μπαίνουν κάμερες σε περιπολικά και αστυνομικούς


Επόμενος στόχος είναι η τοποθέτηση 750 σταθερών καμερών σε διάφορα σημεία της Αθήνας, αφού σήμερα καταγράφουν εικόνα μόλις 18 σημεία από τα 150 που λειτουργούσαν την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων.

  • ΦΩΤΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ/ FACEBOOK
  • 22/12/2023

Η διαδικασία για την τοποθέτηση καμερών στις στολές 2.000 αστυνομικών και σε 400 περιπολικά ξεκινά με την ανακοίνωση του σχετικού διαγωνισμού. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και το νέο σύστημα μπει σε λειτουργία η εικόνα από τις επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας θα μεταφέρεται ζωντανά στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και θα καταγράφονται τα περιστατικά.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών, ηλεκτρονικά και έντυπα, ορίστηκε για 40 μέρες. Οι 2.000 κάμερες σώματος (bodycams) και οι 400 κάμερες των οχημάτων θα είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό βοήθημα που θα έχει στην κατοχή της η Ελληνική Αστυνομία, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η λειτουργία των bodycams είναι ένα μέτρο που θα περιορίσει τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, καθώς η ταυτοποίηση των δραστών θα είναι πιο εύκολη, εκτιμούν κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου και της ΕΛΑΣ. Παράλληλα, θα αξιολογούνται και οι καταγγελίες πολιτών για αστυνομική αυθαιρεσία, υπερβολική χρήση βίας από ένστολους, οι οποίοι θα καλούνται να λογοδοτήσουν, ενώ σε σοβαρότερα αδικήματα που διαπιστώνονται από την χρήση βιντεοληπτικού υλικού, δεν αποκλείονται προσαγωγές ακόμη και συλλήψεις αστυνομικών.

Ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι και η τοποθέτηση σταθερών ηλεκτρονικών "ματιών", όπως σε… Νέα Υόρκη και Λονδίνο, με 750 κάμερες σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής.

Η τοποθέτηση καμερών σε σταθερά σημεία της Αττικής, θα γίνει βάσει προ υπάρχουσας μελέτης με στατιστικά δεδομένα εγκληματικότητας σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου. Θα εγκατασταθούν βάση των αναγκών αυξημένης αστυνόμευσης σε κάθε περιοχή. Η διαδικασία αυτή σημαίνει ταυτόχρονα και αναβάθμιση του κέντρου επιχειρήσεων τόσο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όσο και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ στη Λ. Κατεχάκη.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι αυτή τη στιγμή στην Αττική λειτουργούν μόλις 18 κάμερες της Ελληνικής Αστυνομίας, από περίπου 150 που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ οι κάμερες της Περιφέρειας Αττικής που όμως χρησιμοποιούνται για την διαχείριση της κυκλοφορίας είναι περίπου 150-200.

Πηγή: thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με κάμερες οι εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης – Τέλος στα «λαδώματα»

Κάμερες ήχου: Η νέα καινοτομία στους δρόμους που «τιμωρεί» τις εξατμίσεις

Blade Runners: Οι ακτιβιστές που «ξηλώνουν» κάμερες από τους δρόμους (video)