Ελασσόνα: Το μοιραίο λάθος με το παιδικό κάθισμα που στοίχισε τη ζωή ενός βρέφους 10 μηνών (video)


Οι γονείς με επιστολή στον Πρωθυπουργό παραδέχονται το λάθος τους και σημειώνουν την καθυστέρηση του ασθενοφόρου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα ώστε να μην βιώσει κανένας άλλος την τραγωδία τους.

  • ΦΩΤΟ: Volvo
  • 23/3/2023

Το περασμένο Μάιο ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα στο οδικό δίκτυο της Ελασσόνας σκόρπισε θλίψη αφού στοίχισε τη ζωής ενός βρέφους 10 μηνών. Το μωρό βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο μαζί με τη μητέρα του και δυστυχώς το παιδικό του κάθισμα δεν είχε τοποθετηθεί στην πίσω σειρά καθισμάτων, όπως θα έπρεπε, αλλά βρισκόταν μπροστά, δίπλα ακριβώς από την οδηγό.

Κάποια στιγμή το όχημα ξέφυγε από την πορεία του και χτύπησε με δύναμη πάνω σε δέντρο. Η μητέρα τραυμάτισε το χέρι της ωστόσο το βρέφος που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού υπέστη σοβαρά χτυπήματα μετά το άνοιγμα του αερόσακου.  

Η μητέρα αμέσως κάλεσε τις πρώτες βοήθειες, όμως, όπως αναφέρει, το ασθενοφόρο άργησε να φτάσει αφού χρειάστηκε 48 λεπτά για μία απόσταση που θα μπορούσε να καλύψει το πολύ μέσα σε 10 λεπτά.

Το μωρό μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας και εκεί του έγινε για αρκετή ώρα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, ωστόσο οι γιατροί δεν κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή. Τραγική ειρωνεία είναι ότι το μοιραίο τροχαίο συνέβη μόλις δύο ημέρες πριν από τη βάφτισή του.

Οι γονείς, ένα χρόνο μετά, μην μπορώντας να ξεπεράσουν την ανείπωτη τραγωδία που ζουν, αναγνωρίζουν το λάθος που έκαναν με την τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος στη θέση του συνοδηγού, ωστόσο δίνουν έναν αγώνα ώστε να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να έρθουν περισσότερα ασθενοφόρα στην περιοχή. Για αυτό το λόγο εμφανίστηκαν πριν από λίγες ώρες στη συχνότητα του Star και προσπάθησαν να επαναφέρουν το θέμα στην επικαιρότητα. 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι έρευνες έχουν δείξει πως αν όλα τα παιδιά ταξίδευαν δεμένα με σωστό τρόπο στα ειδικά παιδικά καθίσματα, οι θάνατοι από τροχαία θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 71% και οι τραυματισμοί κατά 67%.

Τα παιδιά (μέχρι 13 ετών) πρέπει να κάθονται πάντα στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου. Στατιστικές δείχνουν ότι 35% των παιδιών ηλικίας από 13 ετών και μικρότερα, που σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κάθονταν στο μπροστινό κάθισμα.

Ο κίνδυνος για τα παιδιά στο μπροστινό κάθισμα είναι μεγάλος και προέρχεται από δύο πηγές: Σε περίπτωση σύγκρουσης η μπροστινή θέση είναι η περισσότερο επικίνδυνη. Επιπρόσθετα, ο αερόσακος που θα ανοίξει στο μπροστινό κάθισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κακώσεις ή και να σκοτώσει το παιδί, ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος που θα συμβεί σε χαμηλές ταχύτητες.

Από εκεί και πέρα οι γονείς καταγγέλλουν ότι στην Ελασσόνα υπάρχει μόλις ένα ασθενοφόρο το οποίο εξυπηρετεί συνολικά 52 χωριά. Στο πλευρό τους έχουν και τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νικόλαο Γάτσα ο οποίος με τοποθετήσεις του έχει αναδείξει το πρόβλημα. Θα πρέπει να τονιστεί πως από τη μεριά του το ΕΚΑΒ δηλώνει πως το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο μέσα σε 15 λεπτά, ωστόσο ήταν ήδη αργά γιατί το βρέφος δεν είχε σφυγμό.

Όπως και να έχει οι γονείς δηλώνουν πως δεν επιθυμούν να έρθουν σε αντιπαράθεση με κάποια πλευρά, για αυτό άλλωστε δεν έχουν καταθέσει αγωγή. Στόχος τους είναι να κινητοποιήσουν τους αρμόδιους ώστε να έρθουν στην περιοχή κι άλλα ασθενοφόρα ώστε να μη βιώσει κανένας άλλος το δράμα τους. Μάλιστα, για αυτό το λόγο έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Υγείας ώστε να αναλάβουν δράση και να κάνουν κάτι για αυτό το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή τους.

Δείτε τι ακριβώς είπαν οι γονείς του αδικοχαμένου βρέφους στη συχνότητα του Star.