Elation Freedom: Ένα ηλεκτρικό hypercar, made in USA


Πέρα από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές σπορ αυτοκινήτων, πέρα και από τους νεότερους, ορισμένοι Αμερικάνοι θεώρησαν ότι υπάρχει χώρος για μία ακόμη εταιρία κατασκευής ηλεκτρικών hypercars.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 19/11/2020

Ο λόγος για την Elation Hypercars, μία νέα εταιρία που έχει έδρα στη Βόρια Καλιφόρνια, η οποία δεν μας είχε απασχολήσει μέχρι πρότινος, φιλοδοξεί όμως να το κάνει αυτό στο μέλλον. Η φίρμα αυτή σχεδίασε και φιλοδοξεί να περάσει σε παραγωγή το Freedom, ένα ηλεκτρικό όχημα 1.414 PS, με δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης.

Ξεκινώντας από τα βασικά, το monocoque πλαίσιο του είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και αρκετά ελαφρύ, ώστε να μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η όλη κατασκευή του αυτοκινήτου θα γίνεται στο χέρι, ενώ για τις ανάγκες της κίνησης προβλέπονται τρεις ισχυροί ηλεκτροκινητήρες, που θα μεταφέρουν την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

Θεωρητικά, το 0-96 km/h θα ολοκληρώνεται σε μόλις 1,8 sec, ενώ η τελική ταχύτητα θα αγγίζει τα 418 km/h. Οι αναρτήσεις του αποτελούνται από διπλά ψαλίδια, προσεγγίζοντας τη λογική των μονοθεσίων της Formula 1. Θα είναι μάλιστα ενεργές -όπως και τα αεροδυναμικά του βοηθήματα- με στόχο να διατηρούν την ευστάθεια του αυτοκινήτου στις πολύ υψηλές ταχύτητες και ταυτόχρονα να προσφέρουν υψηλές τιμές πλευρικής επιτάχυνσης, της τάξης των 2,0g.

Το βάρος, με τη σειρά του, θα κυμαίνεται στα 1.650 κιλά. Αρκετά χαμηλά αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για ένα ηλεκτρικό hypercar, με συσσωρευτή 100 kWh. Εκτός βεβαίως και αν περιμένει λίγο για την επόμενη, πιο ισχυρή εκδοχή του Freedom, με τέσσερις κινητήρες και 1.904 PS που αντίστοιχα βρίσκεται στα σκαριά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το αυτοκίνητο θα προσφέρει αυτονομία περίπου 480 km, η οποία θα ανεβαίνει στα 643 km με την προσθήκη ενός ενισχυμένου συσσωρευτή.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι οι άνθρωποι της Elation δείχνουν πιο ελαστικοί, σε ό,τι αφορά στο σύστημα κίνησης. Θέλοντας να σιγουρευτούν ότι το πρώτο τους μοντέλο θα βρει το δρόμο σε αρκετές ιδιωτικές συλλογές, έχουν αποφασίσει να το προσφέρουν και σε μία ακόμη, συμβατική εκδοχή του, με την ονομασία Freedom Iconic Collection. Αυτή θα φέρει στα σπλάχνα της ένα V10 των 5,2 λίτρων, συνολικής απόδοσης 750 PS. Θα είναι προφανώς πιο ελαφριά, λόγω απομάκρυνσης του συσσωρευτή, ταυτόχρονα όμως θα προσφέρει και αρκετά μικρότερη ισχύ, σε σχέση με τις ηλεκτρικές εκδόσεις.

Τώρα για το κόστος, το ηλεκτρικό Elation ξεκινά από τα 2 εκ. δολάρια, ενώ η βενζινοκίνητη εκδοχή αυτού από τα 2,3 εκ. δολάρια. Τιμές διόλου ευκαταφρόνητες για μία εταιρία που δεν έχει αποδείξει ακόμα την αξία της…