Ελλάδα: Σημαντική πτώση στην τιμή της βενζίνης μέσα σε 3 μήνες - Μεγαλύτερη σε σχέση με την ΕΕ


Οι μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων στη χώρα μας έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο - Συγκριτικοί πίνακες.

  • ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
  • 18/12/2023

Το κόστος των καυσίμων στην Ελλάδα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί χαμηλό, ωστόσο το τελευταίο 3μηνο έχει παρατηρηθεί σημαντική πτώση στις μέσες τιμές λιανικής πώλησής τους σε όλη την επικράτεια.

Από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου είχε αρχίσει το «ράλι» της ανόδου για την αμόλυβδη 95 οκτανίων, η οποία «έπιασε ταβάνι» στις 25 Σεπτεμβρίου με μέση τιμή 2,040 ευρώ το λίτρο, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων.

Ωστόσο, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, η αντίστοιχη μέση τιμή για την 95άρα ήταν 1,813 ευρώ ανά λίτρο. Όσο για το πώς προκύπτουν αυτά τα νούμερα; Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η μέση τιμή πανελλαδικά σταθμίζεται με βάση τους όγκους πωλήσεων έτους 2019 ανά τύπο καυσίμου και ανά νομό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του iefimerida.gr,, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, η αξία του πετρελαίου Brent, που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ως δείκτης για τις τιμολογήσεις ενεργειακών προϊόντων, είχε ξεπεράσει τα 96 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερη τιμή εντός του 2023. Αντίθετα, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η τιμή του είχε υποχωρήσει κάτω από τα 77 δολάρια/βαρέλι, ενώ η βορειοαμερικανική ποικιλία West Texas βρισκόταν σε χαμηλότερα επίπεδα (περίπου 71 δολάρια).

Σε παρόμοια πτωτική τάση είναι και οι τιμές τόσο της αμόλυβδης βενζίνης 100 οκτανίων όσο και του diesel κίνησης, τα οποία σε σχέση με τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου πωλούνται με τιμή μειωμένη κατά 8,7% και 10,9%, αντίστοιχα.

Μάλιστα, με βάση τα εβδομαδιαία δελτία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσοστό μείωσης της μέσης τιμής των καυσίμων στη χώρα μας είναι μεγαλύτερο από την υποχώρηση του μέσου κόστους στην Ε.Ε., το οποίο είναι λίγο κάτω από το 8,5%.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Φόρος Άνθρακα» και στα καύσιμα: Νέες επιβαρύνσεις στα αυτοκίνητα που ρυπαίνουν

Γιατί η Ε.Ε. βάζει «τρικλοποδιά» στην καθιέρωση των συνθετικών καυσίμων

e-fuels και Ευρώπη: Είναι τα συνθετικά καύσιμα η δεύτερη ευκαιρία για τις μηχανές εσωτερικής καύσης;