Elon Musk: «Τα εργοστάσια σε Τexas και Βερολίνο χάνουν δισεκατομμύρια»


Το αφεντικό τη Tesla χτυπά καμπανάκι για τις απώλειες στις δύο παραγωγικές μονάδες και διερωτάται για πόσο καιρό θα υπάρχει η δυνατότητα να παραμένουν σε λειτουργία και οι εργαζόμενοι να πληρώνονται κανονικά.

  • 23/6/2022

Λίγες ημέρες μετά τα δημοσιεύματα που θέλουν την Tesla να μην μπορεί να βρει προσωπικό για το GigaBerlin λόγω των χαμηλών μισθών που προσφέρει σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ο Elon Musk εμφανίστηκε προβληματισμένος με την πορεία δύο συγκεκριμένων μονάδων της εταιρείας οι οποίες, όπως δήλωσε, χάνουν πολλά δισεκατομμύρια.

Η αναφορά του έγινε στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με club κατόχων αυτοκινήτων Tesla στη Silicon Valley η οποία μάλιστα αποτυπώθηκε σε video και δημοσιεύτηκε στο YouTube. Μεταξύ άλλων ο ισχυρός άντρας της Tesla αναφέρθηκε στα εργοστάσια στο Austin του Texas και στο Βερολίνο και χτύπησε καμπανάκι κινδύνου.

«Και τα δύο εργοστάσια είναι σαν τεράστιοι φούρνοι και η βουή που ακούγεται είναι από τα χρήματα τα οποία καίγονται μέσα σε αυτούς. Αυτή τη στιγμή και οι δύο μονάδες χάνουν δισεκατομμύρια επειδή έχουν πάρα πολλά έξοδα χωρίς να παράγουν τίποτα», ήταν το σχόλιό του.

Αυτές οι απώλειες, σύμφωνα με τον Elοn Musk, οφείλονται κατά κύριο λόγω στην προβληματική εφοδιαστική αλυσίδα η οποία προκαλεί τεράστιες ελλείψεις σε πρώτες ύλες. Η μεγάλη κίνηση που υπάρχει στα κινεζικά λιμάνια και η οποία έχει δημιουργήσει τεράστιες ουρές πλοίων σε συνδυασμό με την έλλειψη εξαρτημάτων για την κατασκευή μπαταριών, είναι οι βασικοί λόγοι που έχει διαμορφωθεί η αυτή η κατάσταση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα επίπεδα συμφόρησης στα λιμάνια της Κίνας έχουν αυξηθεί κατά 40% από τον Μάρτιο! Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα αφού υπάρχουν ελλείψεις σε containers μιας και ένας μεγάλος αριθμός είναι εγκλωβισμένος σε λιμάνια και περιμένουν να ξεφορτωθούν πριν επιστρέψουν στα πλοία.

Στο  εργοστάσιο του Texas η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με το Gigaberlin αφού η αμερικανική μονάδα είναι πολύ πίσω αναφορικά με τους στόχους της παραγωγής. «Πώς θα μπορέσουμε με αυτή την κατάσταση να κρατήσουμε ανοιχτά τα εργοστάσια και να πληρώνουμε κανονικά τους εργαζόμενους χωρίς να χρεοκοπήσουμε;» ήταν το ερώτημα που υπέβαλλε ο Αμερικανός επιχειρηματίας.