Ένα αυτόνομο όχημα, βασισμένο στο Nissan LEAF, γυρνά στο Λονδίνο (video-photos)


Το έργο ServCity που υποστηρίζεται από τη Nissan, επιταχύνει τη μελλοντική αυτόνομη κινητικότητα σε πολύπλοκα αστικά περιβάλλοντα

  • 18/2/2023

Το ServCity, ένα κοινοπρακτικό εγχείρημα που υποστηρίζεται από τη Nissan και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, έφτασε στη φάση της ολοκλήρωσής του, αναπτύσσοντας προηγμένη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, σε πολύπλοκα αστικά περιβάλλοντα στο Λονδίνο, ενσωματωμένο στην υποδομή της πόλης.

Μετά από τρία χρόνια έρευνας και περισσότερα από 2.500 χιλιόμετρα σε καθεστώς δοκιμαστικής αυτόνομης οδήγησης, η Nissan εργάστηκε μαζί με τους εταίρους της κοινοπραξίας για την ανάπτυξη ενός σχεδίου που θα βοηθήσει τις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου να ενσωματώσουν προηγμένες τεχνολογίες αυτόνομων οχημάτων, εντός των υποδομών τους. Το έργο διερεύνησε επίσης πώς οι πόλεις θα μπορούσαν να προσφέρουν, στο μέλλον,  μια υπηρεσία τύπου «Robotaxi», προς όφελος των κατοίκων και των επιβατών.

Φτιαγμένο στην βάση ενός αμιγώς ηλεκτρικού Nissan LEAF, το συνδεδεμένο και αυτόνομο όχημα ServCity (CAV) ολοκλήρωσε με επιτυχία τις ολοένα και πιο απαιτητικές δοκιμές επικύρωσης στους δρόμους του Λονδίνου, συνδεδεμένο με το Smart Mobility Living Lab (SMLL) στο Greenwich.

Το ServCity μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις πλήρεις δυνατότητες του SMLL, χρησιμοποιώντας το δίκτυο αισθητήρων του και μια σουίτα επεξεργασίας δεδομένων, προκειμένου να δημιουργήσει ένα φουτουριστικό περιβάλλον συνεργαζόμενων υποδομών, στέλνοντας νέες πηγές δεδομένων στο CAV για να βελτιώσει την επίγνωση της κατάστασής του. Η υποδομή μπορεί να ανιχνεύσει ένα αντικείμενο που δεν βρίσκεται στη γραμμή ή στην οπτική γωνία του οχήματος (λόγου χάρη γύρω από μια στροφή ή σε απόσταση) και να ενημερώσει το όχημα, έτσι ώστε να ελιχθεί με τρόπο που διασφαλίζει την ομαλότητα στην κυκλοφορία, όπως γίνεται με την αλλαγή λωρίδας.

Αυτό το έργο, όπως και με όλα τα προηγούμενα έργα ανάπτυξης CAV που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που εμπνέει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους για την ασφαλή κυκλοφορία των CAVs στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα αποδεδειγμένα οφέλη για την κοινωνία. Για το σκοπό αυτό, η φάση ολοκλήρωσης του έργου περιλαμβάνει μια σειρά από επιδείξεις προς τους ενδιαφερόμενους, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν από πρώτο χέρι τις προηγμένες τεχνολογίες αυτόνομης κίνησης, ενσωματωμένες με υφιστάμενες υποδομές CAV στους δρόμους του Greenwich.

Ο David Moss, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης για τη Nissan AMIEO (Αφρική, Μέση Ανατολή, Ινδία, Ευρώπη και Ωκεανία) δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που συμμετέχουμε στο έργο ServCity και το αμιγώς ηλεκτρικό μας Nissan LEAF έχει αποδειχθεί ότι είναι το ιδανικό όχημα δοκιμής. Μέσω του μακροπρόθεσμου οράματός μας Nissan Ambition 2030, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε μεγαλύτερη πρόσβαση σε ασφαλή και συναρπαστική κινητικότητα. Η προώθηση της ικανότητας και της τεχνογνωσίας μας για αυτόνομη οδήγηση είναι κρίσιμης σημασίας για αυτήν την προσπάθεια και ερευνητικά έργα όπως το ServCity, είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Μέσα από την παγκοσμίου φήμης βάση μας για Έρευνα & Ανάπτυξη που βρίσκεται στο Cranfield του Ηνωμένου Βασιλείου, η Nissan καινοτομεί συνεχώς για να φέρνει τεχνολογίες αιχμής, που ωφελούν τους πελάτες μας. Τα επιτεύγματα του ServCity συμβάλλουν στις προσπάθειές μας να εγκαινιάσουμε ένα μέλλον όπου ελπίζουμε να μην έχουμε θανατηφόρα  ατυχήματα στο δρόμο, παρέχοντας στους πελάτες μας  την πρόσθετη άνεση και ευκολία που φέρνουν οι προηγμένες τεχνολογίες αυτόνομης κίνησης».

Το ServCity χρηματοδοτείται από κοινού από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τους εταίρους της κοινοπραξίας, το κυβερνητικό ταμείο Ευφυούς Κινητικότητας ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών που διαχειρίζεται το Κέντρο Συνδεδεμένων και Αυτόνομων Οχημάτων (CCAV) και παρέχεται από τον οργανισμό καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Innovate UK. Για πάνω από τρία χρόνια, έξι εταίροι, οι Nissan, Connected Places Catapult, TRL, Hitachi Europe, University of Nottingham και SBD Automotive, συνεργάζονται για να αναπτύξουν ένα σχέδιο που θα καθοδηγήσει τους κατασκευαστές, τους παρόχους υπηρεσιών μεταφορών και τους πολεοδόμους στην κατεύθυνση υιοθέτησης των CAVs, στις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η τεχνολογία αυτόνομης κίνησης είναι ο βασικός πυλώνας στο Nissan Ambition 2030, ένα μακροπρόθεσμο όραμα που θα κατευθύνει τη Nissan στη δημιουργία ενός καθαρότερου, ασφαλέστερου και χωρίς αποκλεισμούς κόσμου.

Ο Robert Bateman, Διευθυντής στο Nissan Technical Center Europe και Nissan Project Manager για το ServCity, δήλωσε: «H Nissan εκτός του ότι  παρείχε το 100% ηλεκτρικό Nissan LEAF ως δοκιμαστικό όχημα, συνέβαλε, με την ταλαντούχα ομάδα των μηχανικών μας, στην έρευνα και ανάπτυξη της κορυφαίας τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης. Αυτό επέτρεψε την ανάπτυξη ενός δοκιμαστικού οχήματος που είναι σε θέση να περιηγείται αυτόνομα στους πολυσύχναστους δρόμους του Λονδίνου μαζί με άλλους χρήστες του δρόμου, ενώ συνδέεται με την υποδομή της πόλης.

Με περισσότερα από 115 άτομα να συμμετέχουν και σχεδόν 16.000 εργάσιμες ημέρες κατά τη διάρκεια ζωής του έργου, το ServCity αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τη μελλοντική ανάπτυξη της αυτόνομης κινητικότητας».

Ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Jesse Norman, δήλωσε: «Η κυβέρνηση επένδυσε 7 εκατομμύρια λίρες σε αυτό το έργο για να είναι στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας. Από τότε, το ServCity έχει αποδειχθεί το κλειδί για να απαντήσει στα πρακτικά ερωτήματα για το πώς θα ενσωματωθούν τα αυτόνομα οχήματα στις πόλεις, για το δημόσιο καλό».