Ένα Honda Beat με “καρδιά” από Hayabusa (video)


Το ιαπωνικό kei car, μέσα από μία απαιτητική μετατροπή, τριπλασίασε την εργοστασιακή του ιπποδύναμη και πλέον προκαλεί απορία -και θαυμασμό- σε όσους ακούν τον “αγριεμένο” ήχο του.

 

  • 11/1/2022

Το Honda Beat είναι ένα από τα πιο συμπαθητικά αυτοκίνητα που έχει παρουσιάσει η Honda στην κατηγορία “kei”. Σχεδιασμένο από τον οίκο Pininfarina, το Beat ήταν το τελευταίο αυτοκίνητο που πήρε την έγκριση για την κυκλοφορία του από τον Soichiro Honda λίγο πριν πεθάνει τον Αύγουστο του 1991. Πρόκειται για ένα διθέσιο κεντρομήχανο αυτοκίνητο, με την κίνηση στον πίσω άξονα που κατασκευαζόταν μέχρι το 1996 στην Ιαπωνία. Ο κινητήρας του ήταν μόλις 660 c.c. και απέδιδε 64 PS, αριθμός που δεν ικανοποιούσαν τον ιδιοκτήτη του μοντέλου που πρωταγωνιστεί στην ιστορία μας.

Έτσι πήρε την στην απόφαση να προσθέσει... μερικούς ακόμα ίππους, αναθέτοντας το έργο στον βελτιωτικό οίκο AWR Racing που εδρεύει στην California. Αυτό που αποφάσισαν οι μηχανικοί ήταν να ξηλώσουν τον εργοστασιακό κινητήρα και στη θέση να τοποθετήσουν έναν τετρακύλινδρο από μία Suzuki Hayabusa, o οποίος είχε δεχτεί μια σειρά βελτιώσεων πριν "παντρευτεί" με το κίτρινο μοντέλο. Η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς πως ο κινητήρας της sport μοτοσυκλέτας άγγιζε τους 200 PS, που σαν αριθμός είναι τριπλάσιος από την αρχική ιπποδύναμη του Beat.

Προφανώς το “πάντρεμα” των δύο κόσμων μόνο εύκολο δεν θα μπορούσε να είναι και για αυτό οι βελτιωτές αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν ένα καινούργιο υποπλαίσιο για να βρει χώρο το νέο σύνολο. Αρχικά, μάλιστα, οι μηχανικοί είχαν επιλέξει μία αλυσίδα προκειμένου να μεταδίδεται η κίνηση στους τροχούς η οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από μία μονάδα direct-drive από την Quaife. Όπως και να έχει ο ήχος που παράγεται από το βελτιωμένο Honda Beat είναι εντυπωσιακός και σίγουρα προκαλεί -εκτός από θαυμασμό- απορία σε όσους περνούν δίπλα του.

Δείτε το σύντομο αλλά άκρως κατατοπιστικό video...

Πηγή: roadandtrack.com