Ένα ηλεκτρικό Nissan Leaf μετατράπηκε σε υβριδικό με κινητήρα Kawasaki Ninja! (video)


Το εντυπωσιακό όχημα «ανεβάζει» μέχρι τις 13.000 rpm και αποδίδει πάνω από 240 PS!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 19/2/2023

Ένας από τους (μακροπρόθεσμους) προβληματισμούς που αντιμετωπίζουν όσοι σκέφτονται να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν 8ετή εγγύηση απόδοσης της μπαταρίας. Όπως είναι αναπόφευκτο, όσο περνούν τα χρόνια, η αυτονομία θα επηρεάζεται. Στην περίπτωση του Derek Young, το πρόβλημα ήταν τεράστιο, καθώς το Nissan Leaf του 2013 που έχει στη διάθεσή του, έφτασε να του προσφέρει αυτονομία μόλις 40 km.

Ο Αμερικανός μηχανολόγος μηχανικός δεν ήθελε να παροπλίσει το αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητό του. Έτσι, αποφάσισε να… το μετατρέψει σε plug-in hybrid, τοποθετώντας του έναν κινητήρα μοτοσυκλέτας! Συγκεκριμένα, έβαλε στο πίσω μέρος τον κινητήρα 998 cc από ένα Kawasaki Ninja ZX-10R, το οποίο είχε καταστραφεί σε αγώνες δρόμου.

Το εγχείρημα ακούγεται… τρελό και πολύ δύσκολο. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο Young διατήρησε κανονικά όλη την ηλεκτρική «ταυτότητα» του Leaf. Βοήθησε σε αυτό η ύπαρξη του ηλεκτροκινητήρα στο εμπρός μέρος, που άφηνε αρκετό ελεύθερο χώρο στο πορτμπαγκάζ.

Ασφαλώς, η μετατροπή ήταν πολύπλοκη. Χρειάστηκε να τοποθετήσει το υποπλαίσιο ενός Lexus IS350 στο πίσω μέρος, αλλά και να βρει τρόπο να «συνδέσει» τον κινητήρα της μοτοσυκλέτας και το σειριακό κιβώτιο με τον πίσω άξονα. Τελικά τα κατάφερε.

Επιπλέον, πραγματοποίησε και άλλες εντυπωσιακές αλλαγές, τοποθετώντας στα εμπρός φρένα τις δαγκάνες από ένα Nissan 370Z, ενώ οι πίσω δίσκοι προέρχονται από μία Ford Mustang! Οι πλευρικές εισαγωγές αέρα προεξέχουν από τα πίσω παράθυρα, ενώ πρόσθεσε και αεροτομή στο πίσω μέρος.

Με όλα αυτά, κατάφερε να απολαμβάνει τον εντυπωσιακό ήχο του κινητήρα της μοτοσυκλέτας, που ανεβάζει μέχρι τις 13.000 rpm και να δημιουργήσει ένα «υβριδικό» σύνολο που αποδίδει πάνω από 240 PS!

Συγχρόνως, μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη, μπορεί να επιλέξει να κινείται είτε αμιγώς ηλεκτρικά, κάτι χρήσιμο εντός πόλης, είτε αποκλειστικά θερμικά, είτε με ταυτόχρονη λειτουργία και των δύο κινητήρων. Σε αυτή την περίπτωση, το Leaf γίνεται τετρακίνητο και πολύ διασκεδαστικό.

«Έκανα αυτή τη μετατροπή γιατί ήθελα να απολαμβάνω τον ήχο του κινητήρα, το σειριακό κιβώτιο και να ανεβάζω στροφές μέχρι τις 13.000», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απολαύστε το δημιούργημά του στο video που αναρτήθηκε στο κανάλι SuperfastMatt του YouTube.