Επιδότηση αγοράς νέου αυτοκινήτου στη Γερμανία


Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας θα προτείνει να δοθεί κίνητρο που θα φτάνει έως τα 3.000 ευρώ για την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων από τους συμπολίτες του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 1/6/2020

Ο κ. Peter Altmaier, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι θα προτείνει να δοθεί οικονομικό κίνητρο σε υποψήφιους αγοραστές νέων αυτοκινήτων με σκοπό να αυξηθούν οι πωλήσεις τους εντός της χώρας και να τονωθεί η αγορά, όπως και η παραγωγή οχημάτων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες αυτής. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο κ. Altmaier επιθυμεί να εφαρμοστεί ένα σχέδιο πριμοδότησης ως το τέλος της χρονιάς το οποίο θα αφορά ποσό πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, συνολικά.

Βάσει αυτού, το γερμανικό κράτος θα επιχορηγεί κάθε υποψήφιο αγοραστή με 2.500 ευρώ την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου με υβριδικής διάταξης κινητήρα και με 3.000 ευρώ για την αγορά ενός αμιγώς ηλεκτρικού. Ως τώρα, η επιδότηση ήταν 750 ευρώ για την αγορά υβριδικού και 1.500 ευρώ για την αγορά ηλεκτροκίνητου. Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει κάποιο σχόλιο ή απόφαση γι’ αυτή την πρόθεση του ομοσπονδιακού Υπουργού εκ μέρους της κυβέρνησης. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αυξηθούν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και την αντικατάσταση παλαιότερων με νέας τεχνολογίας, που θα ρυπαίνουν λιγότερο. 

Το πρόγραμμα που προτείνει ο κ. Altmaier (φωτογραφία επάνω) αναμένεται να στηρίξει ο κ. Norbert Walter-Borjans, Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας («SPD») το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως δήλωσε ο ίδιος. «Εάν το κράτος δώσει επιδότηση (σημ.: για καινούργια αυτοκίνητα), τότε πρέπει να προχωρήσουμε με την αλλαγή με εναλλακτικούς κινητήρες. Εάν πρόκειται για έκπτωση, τότε πρέπει να αφορά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», τόνισε ο κ. Walter-Borjans. 

Διαβάστε, επίσης: Δεν θα καθυστερήσει πολύ το Tesla Gigafactory στη Γερμανία.