Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει η πλατφόρμα με έξτρα bonus για την ψηφιακή κάρτα – Δείτε τη διαδικασία


Τις πρώτες ημέρες του Απριλίου θα ανάψει το πράσινο φως για τη συμπλήρωση των αιτήσεων της επιδότησης. Μέχρι πότε θα ισχύει η ψηφιακή κάρτα;

  • 28/3/2022

Η Κυβέρνηση δουλεύει εντατικά τις τελευταίες μέρες πάνω στην ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα καταθέσουν την αίτηση για να λάβουν την επιδότηση καυσίμων, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πλατφόρμα θα ανέβει στο gov.gr μέσα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου ενώ το νέο στοιχείο που προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε αναφέρει ένα επιπλέον bonus που θα φτάνει έως και τα 5€ σε όσους κάνουν χρήση της ψηφιακής κάρτας.

Ποια θα είναι η διαδικασία της αίτησης;

Μόλις θα ανέβει η νέα πλατφόρμα αυτό που θα πρέπει να κάνει αρχικά κάθε δικαιούχος είναι αυθεντικοποιήσει τα στοιχεία του με τους προσωπικούς κωδικούς στο Taxisnet. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξει είτε την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας όπου θα πιστωθεί το ποσό της επιδότησης είτε η διαδικασία να γίνει μέσω τραπεζικού λογαριασμού που θα επιλέξει ο δικαιούχος.

Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν την πρώτη διαδικασία, δηλαδή την έκδοση ψηφιακής κάρτας, θα επωφεληθούν από προσαύξηση του ποσού της επιδότησης έως και 5€.

Προς διευκόλυνση των πολιτών η διαδικασία της υποβολής της αίτησης θα μπορεί να γίνεται και με επίσκεψη στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Ακολούθως ο δικαιούχος συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του όπως τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα πιστωθεί το ποσό της επιδότησης.

Προκειμένου το σύστημα να μπορεί να προχωρήσει στην επαλήθευση θα λειτουργεί σε συνεργασία με τα απαραίτητα μητρώα όπως το Φορολογικό Μητρώο και το Μητρώο των Αυτοκινήτων της ΑΑΔΕ ώστε να διασταυρώνεται η ιδιοκτησία των οχημάτων, η ασφάλιση καθώς και η πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας.

Αφού ολοκληρωθεί η αίτηση του δικαιούχου και εφόσον μετά τη διασταύρωση πληρούνται τα κριτήρια, η τράπεζα θα ενημερώνεται για τα στοιχεία του δικαιούχου (ονοματεπώνυμο, email, αριθμός κινητού τηλεφώνου) που είναι απαραίτητα για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας.

Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την πίστωση του ποσού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την πραγματοποίηση αγοράς καυσίμων. Σημειώνεται πως δεν θα είναι δυνατή η μεταφορά του ποσού σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψή του.

Αναφορικά με την ψηφιακή κάρτα τονίζεται ότι θα είναι ενεργή μέχρι και την 31η Ιουλίου του 2022 και στη συνέχεια θα απενεργοποιηθεί. Στην περίπτωση που υπάρχει εναπομείναν ποσό αυτό μετά την παραπάνω ημερομηνία θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο και ο δικαιούχος δεν θα μπορεί να διεκδικήσει την επιστροφή του.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό από την κατάθεση της τροπολογίας, η συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη από το Δημόσιο ή τρίτους, δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν θα δεσμεύεται ή συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες, ενώ δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή παροχών κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.