Επιδότηση καυσίμων: Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι- €0.22 φθηνότερη η βενζίνη


Η Κυβέρνηση παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θα λάβουν οι πολίτες την έκπτωση για τα καύσιμα. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι της επιδότησης, που ορίζεται το πλαφόν και τι ισχύει με τα νησιά και τα ταξί; 

  • 17/3/2022

Με μεγάλη αγωνία περιμένουν τις τελευταίες μέρες χιλιάδες πολίτες τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών των καυσίμων.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το πλαίσιο που θα κινηθεί η επιδότηση του Κράτους ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το βοήθημα θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέτρα δεν θα έχουν αναδρομικό χαρακτήρα.

Τα κριτήρια μέσα από τα οποία θα προκύψουν οι δικαιούχοι θα είναι εισοδηματικά με τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει ότι θα ανακουφίσουν 3.2 εκατ. πολίτες ενισχύοντάς τους για μια περίοδο τριών μηνών, μέχρι οι αυξήσεις των τιμών στα βενζινάδικα να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται.

Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 1.1 δις ευρώ και ο "κόφτης" ορίζεται στο εισόδημα των 30.000€. Κάθε πολίτης, εφόσον ανήκει στους δικαιούχους, θα λαμβάνει ως επιστροφή μέρος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με το πλαφόν να ορίζεται στα 180 λίτρα (60 λίτρα/μήνα) για την κίνηση των οχημάτων.

Ποια είναι η διαδικασία της επιδότησης;

Ο τρόπος που θα δοθεί η επιδότηση καυσίμων θα είναι ηλεκτρονικός και θα πατήσει πάνω στα πρότυπα του Freedom Pass. Αυτή η ηλεκτρονική κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πρατήρια υγρών καυσίμων ενώ όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης του smartphone το ποσό που τους αναλογεί θα πιστώνεται σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας κάθε φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να δηλώνει στην πλατφόρμα gov.gr το όχημα το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και στο οποίο θα πρέπει να έχει ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί μόνο από ένα φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώσει μόνο ένα όχημα. Προφανώς το όχημα θα πρέπει να είναι σε κατάσταση κυκλοφορίας και να είναι ασφαλισμένο.

Αναλυτικά τα ποσά της επιδότησης

Το επίδομα θα χορηγείται απευθείας τόσο σε φυσικά πρόσωπα όσο και σε ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κυβέρνησης το όφελος που θα προκύπτει θα φτάνει τα 0.22€ το λίτρο της βενζίνης.

Στα νησιά το συγκεκριμένο ποσό θα φτάσει τα 0.27€ το λίτρο και οι δικαιούχοι θα ορίζονται μέσα από τη δήλωση της πρώτης κατοικίας τους.

Παράλληλα, επιδοτείται και η τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel) για τον μήνα Απρίλιο ώστε η τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής να είναι χαμηλότερη κατά 0.15€.

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30€ στην ηπειρωτική και 35€ στη νησιωτική Ελλάδα.

Ενδεικτικά παραδείγματα

  • Με 2.10€ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1.88€.
  • Με 2.20€ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1.98€.
  • Mε 1.95€ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1.73€.
  • Με 2.25€ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1.97€.

Επιδότηση και για τους ιδιοκτήτες ταξί

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως από το πακέτο των μέτρων θα ωφεληθούν και οι ιδιοκτήτες των ταξί οι οποίοι θα λάβουν για τον μήνα Απρίλιο ένα ποσό της τάξεως των 200€ για να μπορέσουν να αποσβέσουν μέρος των αυξήσεων.

Επιπλέον μέτρα στήριξης

  • Χορήγηση 1.5 επιπλέον δόσης επιδόματος τέκνων για τον μήνα Απρίλιο.
  • Επίδομα 200€ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του επιδόματος ΑΜΕΑ.
  • Διπλή καταβολή δόσης σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  • Αύξηση της περιόδου αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής από 60 σε 96 άτοκες δόσεις.
  • Σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάνει το 35% σε σχέση με το 2018.
  • Μηδενικός συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο γεωργικό πετρέλαιο και μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα λιπάσματα.