Eπίσημο: Αυτό είναι το ηλεκτρικό Hyundai Kona Electric


H Ηyundai παρουσίασε το πρώτο μικρό ηλεκτρικό SUV, σε δύο εκδόσεις κινητήρων και με αυτονομία που μπορεί να φθάσει έως και τα 470 χιλιόμετρα.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΗΥUNDAI
  • 27/2/2018

Oι Κορεάτες φαίνονται αποφασισμένοι να μην μείνουν πίσω στις εξελίξεις σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση, κάτι που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές με την απόφασή τους να παρουσιάσουν το πρώτο compact SUV που θα κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια.

Λίγες ημέρες πριν την επίσημη παρουσίασή του στην Γενεύη, η Ηyundai έδωσε στην δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες και τις βασικές τεχνικές πληροφορίες γύρω από το Κona Electric.

Όπως ανακοινώθηκε θα παράγεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις. Η βασική θα χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα 135 ίππων που θα συνδυάζεται με μία μπαταρία των 39,2 kWh. Η αυτονομία της συγκεκριμένης έκδοσης  υπολογίζεται στα 300 χιλιόμετρα με βάση τα νέα στάνταρ μέτρησης WLTP.

Η δεύτερη και πιο ισχυρή έκδοση θα εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 204 ίππων μαζί με μπαταρία των 64kWh κάτι που θα του παρέχει αυτονομία που θα αγγίζει τα 470 χιλιόμετρα.

Η κορεάτικη εταιρία υποστηρίζει ότι χρειάζονται μόνο 54 λεπτά για να φορτιστούν και οι δύο μπαταρίες στο 80% της χωρητικότητάς τους όταν συνδέονται με έναν 100kW DC φορτιστή. 

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η μικρή έκδοση θα κάνει το 0-100 km/h σε 9,3 δευτερόλεπτα ενώ η πιο ισχυρή θα κάνει την ίδια διαδικασία σε 7,6 δευτερόλεπτα. Και στις δύο περιπτώσεις, η τελική ταχύτητα θα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 167 km/h.

To ηλεκτρικό Kona έχει ενσωματώσει ένα ρυθμιζόμενο σύστημα ανάκτησης της ενέργειας από το φρενάρισμα, επιτρέποντας στον οδηγό να επιλέξει πως θα λειτουργεί και με πόση ένταση. 

Το ταμπλό είναι πλέον πλήρως ηλεκτρονικό, ενσωματώνοντας μία οθόνη επτά ιντσών υψηλής ανάλυσης ως πίνακας οργάνων, ενώ το σύστημα infotainment έχει δεκάθες παραμετροποιήσεις και πολλές δυνατότητες διασύνδεσης. Στην κεντρική κονσόλα βρίσκουμε νέους διακόπτες, με τα ιδιαίτερα fly-by-wire χειριστήρια του αυτόματου κιβωτίου να ξεχωρίζουν

Το αυτοκίνητο προσφέρεται με όλα τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού που διαθέτει η εταιρία όπως τα Adaptive Cruise Control with Stop & Go, Autonomous Emergency Braking με αναγνώριση πεζών, Blind-Spot Detection, Rear Cross Traffic Alert και πολλά ακόμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της εταιρίας στην Ευρώπη Andreas-Christoph Hofmann, το Kona Electric είναι ένα σημαντικό βήμα για την στρατηγική της εταιρίας προς το μέλον. Ένα μέλλον που θα κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην έκθεση της Γενεύης, με την παραγωγή του να μην έχει ακόμα ξεκαθαριστεί πότε θα ξεκινήσει.