Επίσημο: Η Bugatti περνά στα χέρια των Porsche και Rimac!


Είναι πλέον επίσημο. Η Bugatti που μέχρι πρότινος ανήκε στο VW Group πέρασε στα χέρια της κροατικής Rimac και της Porsche. Τι προβλέπει η συμφωνία.

  • 6/7/2021

Η Bugatti που μας έχει χαρίσει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά supercars είχε αγοραστεί το 1998 από τον Όμιλο Volkswagen. Σήμερα η αλλαγή σκυτάλης στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλλικής εταιρείας είναι γεγονός.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία περιλαμβάνει ένα νέο εταιρικό σχήμα που ονομάζεται Bugatti Rimac LCC. Σε αυτό η Rimac θα κατέχει το 55% και το υπόλοιπο 45% θα ανήκει στην Porsche. Υπενθυμίζουμε ότι στην κροατική κατασκευάστρια ηλεκτρικών υπεραυτοκινήτων ο ιδρυτής της, Mate Rimac, ο οποίος θα είναι και ο CEO του νέου σχήματος κατέχει το 37%. Το 24% της Rimac ελέγχει η Porsche, ενώ ένα μερίδιο της τάξης του 12% ανήκει στο Hyundai Motor Group και το υπόλοιπο 27% σε λοιπούς επενδυτές.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης το γεγονός ότι η Bugatti θα διατηρήσει την έδρα του εργοστασίου της στο Molsheim της Γαλλίας, αλλά η διοικητική έδρα του νέου σχήματος θα είναι στην Κροατία.

Η κοινή πορεία των δύο εταιριών θα έχει ως στόχο την εξέλιξη και την από κοινού παραγωγή της νέας γενιάς hypercars που θα δούμε στα επόμενα χρόνια. Προβλέπεται ότι τόσο η Bugatti, όσο και η Rimac θα παραμείνουν ανεξάρτητα σήματα διατηρώντας τις εγκαταστάσεις τους στην Γαλλία και στην Κροατία, αντίστοιχα. Από το 2023 όμως, η νέα εταιρία θα εδρεύει στο Rimac Campus που βρίσκεται λίγο έξω από το Ζάγκρεμπ, απασχολώντας περίπου 2.500 άτομα. Στην αρχική φάση του πλάνου προβλέπεται ότι θα απασχολούνται 430 άτομα, 300 στο Ζάγκρεμπ και 130 στο Molsheim

Η Bugatti θα επωφεληθεί από την Rimac αποκτώντας την ηλεκτρική τεχνολογία της δεύτερης για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού υπεραυτοκινήτου στο μέλλον που θα αντικαταστήσει τους μεγάλους και ενεργοβόρους κινητήρες της, όπως τον W16. Η Rimac θα συνεχίσει ακάθεκτη την εξέλιξη των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της με την επερχόμενη ναυαρχίδα, την Nevera. Παράλληλα, θα συνεχίσει να παράγεται κανονικά και η Chiron μέχρι την αλλαγή της τρέχουσας γενιάς της.

Τέλος, προβλέπεται πως όλα τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης της Rimac, οι μπαταρίες και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση θα διαχωριστούν σε ένα νέο τμήμα που θα ονομάζεται Rimac Technology. Θα ανήκει στο Rimac Group, αλλά θα είναι πλήρως ανεξάρτητο με σκοπό να προμηθεύει και άλλους κατασκευαστές με τα ηλεκτρικά τεχνολογικά συστήματα.