Επίσημο: Συγχωνεύονται PSA και FCA


Με επίσημη δήλωσή τους, τα στελέχη των Ομίλων PSA και FIAT Chrysler Automobiles ανακοίνωσαν τη συγχώνευση τους, δημιουργώντας την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 31/10/2019

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, η PSA και η FCA αποτελούν πλέον μία εταιρεία. Η διαπραγμάτευση για τη συγχώνευσή τους είχε θετικό αποτέλεσμα και με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια νέα εταιρεία στην οποία οι δύο όμιλοι θα κατέχουν ποσοστό από 50% έκαστος. Αυτή η εξέλιξη αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και τις ήδη διαμορφωμένες ισορροπίες. Το διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας θα έχει 11 μέλη. Τα πέντε θα προέρχονται από την FCA και τα έξι από την PSA. Πρόεδρος της θα είναι ο κ. John Elkann (Πρόεδρος της ιταλοαμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας) και Διευθύνων Σύμβουλος για μια πενταετία ο κ. Carlos Tavares (Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου PSA).

Η συγχώνευση των Ομίλων PSA και FIAT Chrysler Automobiles σημαίνει ότι θα βρεθούν στην τέταρτη θέση στη λίστα των μεγαλύτερων κατασκευαστών αυτοκινήτων καθώς, σε παγκόσμιο επίπεδο, πωλούν περισσότερα από 8.700.000 οχήματα ετησίως. Όπως έγινε γνωστό, από την ένωσή τους θα ενισχυθεί σημαντικά ο τομέας έρευνας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση, όπως και αυτοί για την ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης και συνδεσιμότητας. Η PSA θα επωφεληθεί από το δίκτυο πωλήσεων της FCA στη Βόρεια και Λατινική Αμερική, ενώ η δεύτερη από την επέκταση του γαλλικού ομίλου στην Ευρώπη. 

Επίσης, στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα χρησιμοποιούν από κοινού τις σύγχρονες πλατφόρμες του Ομίλου PSA για την εξέλιξη και δημιουργία νέων μοντέλων, ενώ θα διατίθενται περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για συνέργειες. Τέλος, θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και δεν θα χρειαστεί να κλείσουν εργοστάσια.

Carlos Tavares.
Carlos Tavares.

O κ. Carlos Tavares δήλωσε σχετικά: «Αυτή η συγχώνευση δίνει σημαντική αξία σε όλους τους μετόχους μας και ανοίγει ένα λαμπρό μέλλον στη νέα οντότητά μας. Είμαι ευχαριστημένος με τη δουλειά που έγινε με τον Mike Manley και είναι χαρούμενος που θα δουλέψουμε μαζί για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη εταιρεία».

Mike Manley.
Mike Manley.

Με τη σειρά του ο κ. Mike Manley, Διευθύνων Σύμβουλος της FIAT Chrysler Automobiles επισήμανε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος που θα έχω την ευκαιρία να δουλέψω με τον Carlos και την ομάδα του σε αυτή την συνύπαρξη που ενδεχομένως θα αλλάξει τα δεδομένα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Έχουμε μια μακρά ιστορία συνεργασίας με τον Όμιλο PSA και είμαι πεπεισμένος ότι μαζί με τους υπέροχους συνεργάτες μας μπορούμε να δημιουργήσουμε μια παγκόσμιας κλάσης εταιρεία».