Έρευνα: H τηλεργασία μάς κάνει χειρότερους οδηγούς


Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει επηρεάσει πολλές από τις καθημερινές συνήθειές μας, όπως και κάποιες από τις δεξιότητές μας. Βάσει έρευνας που πραγματοποιήθηκε, μία από αυτές είναι και η ικανότητά μας στην οδήγηση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 9/4/2021

Η «νέα κανονικότητα» (sic), την οποία αναγκαστικά βιώνουμε, επιβάλλει την αποφυγή διαπροσωπικών επαφών και μετακινήσεων για την πραγματοποίηση επαγγελματικών ή ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Η διάδοση της τηλεργασίας και των διαδικτυακών συσκέψεων στη δουλειά, έχει για πολλούς ως αποτέλεσμα τον πολύμηνο περιορισμό μας σε τέσσερις τοίχους, για σημαντικό χρονικό διάστημα καθημερινά. 

Αυτή η πραγματικότητα, προφανώς είναι αφύσικη για τον άνθρωπο και επηρεάζει αρνητικά τις συνήθειές του, τη συμπεριφορά του και τις δεξιότητες που έχει αναπτύξει καθείς από εμάς κατά την πρότερη φυσιολογική κατάσταση.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας οδικής ασφάλειας «Root Insurance», το διαιωνιζόμενο απαγορευτικό και η συνεχιζόμενη τηλεργασία έχει επηρεάσει την ικανότητα των ανθρώπων και στην οδήγηση. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στην ετήσια έκθεσή της με τίτλο «Distracted Driving Awareness» («Ενημερότητα για την απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση»).

Στο κείμενο, αναδεικνύεται το πρόβλημα και εφιστάται η προσοχή για την αυξανόμενη τάση πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων που οφείλονται στη μείωση της οδηγικής ικανότητάς μας εξαιτίας του ότι πλέον δεν χρησιμοποιούμε συχνά το αυτοκίνητό μας.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν, πέρυσι οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα στις ΗΠΑ έφτασαν τους 42.060, αριθμός που ήταν κατά 8% αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2019. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το 2020 η κίνηση στους αμερικανικούς δρόμους ήταν μειωμένη κατά 13,2% σε σχέση με πρόπερσι, εξαιτίας του απαγορευτικού για τη μείωση διασποράς της πανδημίας.

Ο κ. David Timm, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε σχετικά: «Η Covid-19 άλλαξε ριζικά τον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε με το αυτοκίνητό μας. Καθώς πολλοί άλλαξαν απότομα το πραγματικό περιβάλλον τους με το ψηφιακό, η εξάρτηση των Αμερικανών στην τεχνολογία αυξήθηκε δραματικά, όπως και ο χρόνος που περνούν μπροστά σε μία οθόνη.

»Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των οδηγών να αποκτήσει απόσπαση προσοχής η οποία τους επηρεάζει και όταν χρειαστεί να μετακινηθούν με το όχημά τους».

Στην έρευνα, επισημαίνεται και η γνωσιακή απόσπαση που προκαλείται από τη νέα κατάσταση, εκτός από την υπερβολική χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και τη μεγαλύτερη βύθισή μας σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, καθημερινά. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα αντίληψής μας και πρόβλεψης καταστάσεων κατά την οδήγηση.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η τάση να ελέγχουμε το κινητό τηλέφωνό μας ενόσω οδηγούμε για να δούμε εάν έχουμε κάποιο μήνυμα αυξήθηκε κατά 6%, συγκριτικά με ό,τι ίσχυε πριν την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Στην έρευνα, αναφέρεται ως αιτία η συνήθεια που αποκτούμε κατά τη συνεχιζόμενη τηλεργασία και από τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών για την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.