Έρευνα: Οι Έλληνες οδηγοί θέλουν χαμηλότερα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους


Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι Έλληνες εμφανίζονται πρόθυμοι να σηκώσουν το πόδι από το δεξί πεντάλ με στόχο να εξοικονομήσουν καύσιμο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 30/6/2023

Μια άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε πριν από μερικούς μήνες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο να «σφυγμομετρήσει» τη γνώμη των Ευρωπαίων στο θέμα της ενεργειακής κρίσης. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 28.000 πολίτες από 30 διαφορετικές χώρες και ηλικίας άνω των 15 ετών.

Στην εισαγωγή της η έρευνα, τονίζει ότι οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί πλήρως τις συνέπειες που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στο πεδίο της ενέργειας και την ίδια στιγμή σημειώνουν πως υπάρχει άμεση ανάγκη για να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Συγκεκριμένα τα ενεργειακά θέματα αποτελούν τη βασική ανησυχία για το 74% των Ελλήνων πολιτών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 36%.

Από εκεί και πέρα το 85% των Ελλήνων δήλωσε ότι νιώθει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινότητά του ενώ σχεδόν το ίδιο ποσοστό (84%) θεωρεί πως αν δεν μειωθεί δραστικά η κατανάλωση ενέργειας και αγαθών τα επόμενα χρόνια θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία παγκόσμια καταστροφή.

Την ίδια στιγμή το 88% θεωρεί πως η Κυβέρνηση καθυστερεί σημαντικά να αντιδράσει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ενώ μόλις το 39% εμφανίζεται σίγουρο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα έως το 2030.

Το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για την πράσινη μετάβαση αντιστοιχεί στο 63% και είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (66%). Πρώτη χώρα στον σχετικό πίνακα είναι η Κροατία ενώ αντίστοιχα στον... πάτο βρίσκονται Εσθονία και Φιλανδία με ποσοστό κάτω του 50%.

Όταν η έρευνα ζήτησε από τους Έλληνες να θέσουν τις βασικές προτεραιότητες που πρέπει να έχει η Κυβέρνηση για την επόμενη μέρα, το μεγαλύτερο ποσοστό (48%) μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ δεύτερη επιλογή με 33% ήταν ο εντοπισμός εναλλακτικών πηγών εφοδιασμού ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση μόνο από έναν πάροχο.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις, για το 19% των Ελλήνων πολιτών. Προκειμένου να έρθει αυτή η μείωση, το 72% τάσσεται υπέρ της μείωσης των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, ενώ το 60% υποστηρίζει την αναπροσαρμογή των τιμών ανάλογα με την κατανάλωση, δηλαδή αυτός που δαπανά περισσότερη ενέργεια θα την πληρώνει και πιο ακριβά.

Τέλος, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια σχεδόν ένας στους δύο πολίτες (48%) θεωρούν πως η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει από την Κυβέρνηση είναι η μείωση της φορολογίας.

Πηγή: eib.org