Έρχεται B-SUV από τη FIAT το 2022!


Η ιταλική φίρμα θέλει να κάνει δυνατό ξεκίνημα με αφετηρία τη νέα χρονιά, εκμεταλλευόμενη τα οφέλη από την ένταξη της στον Όμιλο Stellantis, εστιάζοντας σε δύο μέτωπα. Την πολύ δημοφιλή κατηγορία των Β-SUV και των επαγγελματικών van. Ας δούμε τι ετοιμάζει η FIAT.

  • 10/1/2022

Η FIAT βρίσκεται πλέον υπό τη σκέπη του Ομίλου  Stellantis και αυτό το γεγονός μόνο επωφελές μπορεί να είναι για την άλλοτε κραταιά ιταλική φίρμα. Από τη μία πλευρά η οικονομική ευρωστία του νέου πολυεθνικού Ομίλου, απαλλάσσει τους Ιταλούς από τα χρόνια οικονομικά προβλήματα,  από την άλλη η πληθώρα των τεχνολογικών λύσεων της Stellantis κάνει την εξέλιξη νέων μοντέλων πιο εύκολη και σύντομη χρονικά.

Το 2022 θα είναι και η αρχή της αντεπίθεσης για τη FIAT και αυτή θα επικεντρωθεί σε δύο κατηγορίες. Τα Β-SUV είναι η δημοφιλέστερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία οχημάτων στην Ευρώπη και μία «μηχανή χρημάτων» για τους κατασκευαστές, ενώ τα επαγγελματικά vans ήταν πάντα ένα από τα δυνατά σημεία των Ιταλών.

Ας μπούμε όμως σε λεπτομέρειες. Στο μενού για το 2022 περιλαμβάνεται μία αισθητική ανανέωση για το 500Χ, το μοναδικό μέχρι σήμερα SUV με τα σήματα της FIAT. Το 500Χ θα φέρει το νέο λογότυπο της εταιρείας, ελαφρώς ανασχεδιασμένους προβολείς, αλλά και μερικά επιπλέον φιλέτα χρωμίου στη μάσκα.

Στο τεχνικό κομμάτι περιμένουμε νέους 4κύλινδρους κινητήρες ελαφρά εξηλεκτρισμένους, με την παρουσία ήπιας υβριδικής τεχνολογίας MHEV. Σκοπός δεν είναι άλλος από τη μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων. Το νέο 500Χ θα κάνει ντεμπούτο την άνοιξη του 2022 με κίνηση στους εμπρός ή και σε όλους τους τροχούς, καθώς και μηχανικά ή αυτόματα κιβώτια.

Η μεγάλη είδηση όμως είναι το ολοκαίνουριο B-SUV που ετοιμάζεται από τους Ιταλούς. Το όνομά του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά είναι σίγουρο ότι θα πατά σχεδιαστικά στο πρωτότυπο  Centoventi που παρουσίασε η ιταλική εταιρεία στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2019.

Το μοντέλο που φέρει τον εσωτερικό κωδικό Progetto 364 θα βασιστεί στην πλατφόρμα CMP της Stellantis, η οποία μπορεί να υποστηρίξει και μία 100% ηλεκτρική έκδοση. Το νέο B-SUV της FIAT θα κατασκευάζεται στο Tychy της Πολωνίας στην ίδια γραμμή παραγωγής με το αδελφό μοντέλο που θα έρθει με το σήμα της Jeep και θα είναι έτοιμο στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ένα σκαλί πιο πάνω από άποψης διαστάσεων θα βρίσκεται το νέο Tipo Cross Station Wagon. Η Crossover έκδοση του Tipo SW δεν θα κρύβει εκπλήξεις στο θέμα της εμφάνισης, φέρνοντας τα απαραίτητα πλαστικά προστατευτικά του αμαξώματος, αυξημένη απόσταση από το έδαφος και μπάρες οροφής. Διαθέσιμο μόνο με εμπρός κίνηση και χειροκίνητο κιβώτιο, θα είναι έτοιμο για παρουσίαση στο πρώτο μισό του 2022.

Τέλος, η FIATProfessional ετοιμάζει για τη νέα χρονιά μερικά επαγγελματικά οχήματα όπως το Scudo και την ηλεκτρική παραλλαγή του, E-Scudo. Παράλληλα, το Ulysse που και αυτό αναμένεται σε πλήρως ηλεκτρική έκδοση.