Έρχεται το πρώτο εργοστάσιο της Volvo Cars με μηδενικούς ρύπους


Πιστή στο όραμα της να πετύχει κλιματική ουδετερότητα σε όλο το δίκτυο της παραγωγής της έως το 2025, η Volvo ανακοινώνει ότι το εργοστάσιο της στην Τορσλάντα γίνεται η πρώτη κλιματικά ουδέτερη μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων.

  • 27/5/2021

Η Volvo Cars κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της φιλοδοξίας της να πετύχει κλιματική ουδετερότητα σε όλο το δίκτυο της παραγωγής της έως το 2025. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιό της που βρίσκεται στην Τορσλάντα της Σουηδίας είναι η πρώτη της μονάδα κατασκευής αυτοκινήτων που πετυχαίνει πλήρως ουδέτερη κλιματικά λειτουργία.

Αυτό καθιστά την Τορσλάντα το δεύτερο κλιματικά ουδέτερο εργοστάσιο σε όλο το δίκτυο παραγωγής της εταιρείας, μετά την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στη μονάδα παραγωγής κινητήρων του Σκόβντε, το 2018.

Η Volvo Cars θεωρεί ένα εργοστάσιο πλήρως ουδέτερο κλιματικά όταν καταγράφει μηδενική καθαρή αύξηση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, ως αποτέλεσμα της χρήσης ηλεκτρισμού και θέρμανσης για τις ανάγκες του.

Η μονάδα της Τορσλάντα είναι το παλαιότερο εργοστάσιο της εταιρείας. Τροφοδοτείται από κλιματικά ουδέτερη ηλεκτρική ενέργεια από το 2008. Πλέον, πετυχαίνει και κλιματικά ουδέτερη θέρμανση. Το μισό της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση προέρχεται από βιοαέριο και το υπόλοιπο αντλείται κυρίως από τηλεθέρμανση η οποία παράγεται από βιομηχανικά κατάλοιπα.

«Η ανάδειξη της Τορσλάντα ως το πρώτο μας κλιματικά ουδέτερο εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων είναι ένα σημαντικό ορόσημο», δήλωσε ο Χαβιέ Βαρέλα (Javier Varela), Επικεφαλής Παραγωγής και Ποιότητας της Volvo Cars. «Δεσμευόμαστε να έχουμε ένα κλιματικά ουδέτερο δίκτυο παραγωγής έως το 2025 και αυτό το επίτευγμα είναι σαφής ένδειξη της αποφασιστικότητάς μας, καθώς εργαζόμαστε συνεχώς για τη μείωση της επίπτωσής μας στο περιβάλλον.»

Εκτός από την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, η μονάδα της Τορσλάντα μειώνει επίσης συνεχώς την ενέργεια που χρησιμοποιεί. Κατά τη διάρκεια του 2020, στοχευμένες βελτιώσεις στη λειτουργία της απέφεραν σε ετήσια βάση εξοικονόμηση σχεδόν 7.000 MWh, ποσό που αντιστοιχεί στην ενέργεια η οποία καταναλώνεται από 450 και πλέον σουηδικές κατοικίες στη διάρκεια ενός έτους.

Στα προσεχή χρόνια, το εργοστάσιο σχεδιάζει να εξοικονομήσει επιπλέον ενέργεια, αναβαθμίζοντας τα συστήματα φωτισμού και θέρμανσης. Εκτιμάται ότι η αναβάθμιση θα αποφέρει όφελος περίπου 20.000 MWh σε ετήσια βάση έως το 2023. Οι εν λόγω δράσεις στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας είναι τμήμα της ευρύτερης φιλοδοξίας της Volvo Cars να μειώσει κατά 30% τη χρήση ενέργειας ανά αυτοκίνητο που παράγεται στο δίκτυο των εργοστασίων της έως το 2025.

Προκειμένου να πετύχει το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας στις παραγωγικές της λειτουργίες, η Volvo Cars χρειάζεται την πλήρη υποστήριξη τοπικών κυβερνήσεων και επιχειρήσεων, ώστε να έχει πρόσβαση σε κλιματικά ουδέτερη ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση. Επιπλέον, η εταιρεία αναπτύσσει το δικό της σύστημα παραγωγής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για τις μονάδες της.

Η επίτευξη κλιματικά ουδέτερης παραγωγής αποτελεί τμήμα του κλιματικού σχεδίου της Volvo Cars, το οποίο είναι ένα από τα πλέον φιλόδοξα στον κλάδο του αυτοκινήτου. Πυρήνας του σχεδίου είναι η φιλοδοξία της εταιρείας να δημιουργήσει μια γκάμα αποτελούμενη μόνο από αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ωστόσο, εκτός από την επίτευξη μηδενικών εκπομπών στην εξάτμιση μέσω της αποκλειστικής χρήσης ηλεκτροκινητήρων, το πλάνο προβλέπει ακόμη την αντιμετώπιση των εκπομπών άνθρακα στις ευρύτερες λειτουργίες της εταιρείας, στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά και μέσω της ανακύκλωσης και της επανάχρησης υλικών, καθώς η Volvo Cars υιοθετεί το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.