Έρχονται έλεγχοι για χρήση κράνους και στα πατίνια


Η κυβερνητική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας μελετά τους τρόπους εφαρμογής των κανόνων κυκλοφορίας που ισχύουν για τα πατίνια.

  • 30/9/2022

Τον προβληματισμό για την εφαρμογή των κανόνων κυκλοφορίας για τα πατίνια, όπου το κράνος είναι υποχρεωτικό, εξέφρασε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, γνωστοποιώντας την προσπάθεια της κυβέρνησης για θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ στα κράνη.

«Ένα πρόβλημα που εξετάζουμε στην Κυβερνητική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, είναι και η εφαρμογή των κανόνων κυκλοφορίας που ισχύουν για τα πατίνια, όπου το κράνος είναι υποχρεωτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 100,3.

Και πρόσθεσε: «Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να θεσπίσουμε το μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη. Όλα αυτά εντάσσονται στο Στρατηγικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια 2021 - 2030, η εφαρμογή του οποίου προϋποθέτει μια αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας στην οδική συμπεριφορά, αλλά και συγκεκριμένες πράξεις από την Πολιτεία».

Ο κ. Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε και για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες με τη χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων. «Όταν οι καιρικές συνθήκες το απαιτούν, που είναι αρμοδιότητα των Διευθύνσεων της Αστυνομίας, της Τροχαίας και της Γενικής Γραμματικής Πολιτικής Προστασίας να το κρίνουν, όπως προβλέπει το άρθρο 52 του ΚΟΚ, τότε έχει την υποχρέωση ο οδηγός να έχει τις αλυσίδες μαζί του. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τον οδηγό να έχει αλυσίδες όλο αυτό το διάστημα στο αυτοκίνητο, αν και δεν θα έλεγα ότι είναι κακό να υπάρχει ο εξοπλισμός στο πορτμπαγκάζ, όπου υπάρχει χώρος αποθήκευσης για τη ρεζέρβα και άλλα απαραίτητα εξαρτήματα, στα περισσότερα αυτοκίνητα».

Ο Υφυπουργός Μεταφορών υπενθύμισε ότι με σχετική εγκύκλιο που έχει υπογράψει, προβλέπεται οι σχολές οδηγών να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης την εκμάθηση της διαδικασίας τοποθέτησης και αφαίρεσης των αντιολισθητικών αλυσίδων. Όσο για τους σημερινούς οδηγούς, σημείωσε πως έχει απευθύνει παράκληση στους ιδιοκτήτες συνεργείων και ΚΤΕΟ να τους βοηθήσουν στην εκμάθηση της σχετικής διαδικασίας. 

«Ως Βορειοελλαδίτης και Κοζανίτης, γνωρίζω ότι στη Βόρεια Ελλάδα όλοι οι οδηγοί έχουν αλυσίδες ή χιονολάστιχα στο αυτοκίνητό τους μετά τον Οκτώβριο, γιατί δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί είτε λόγω του χιονιά είτε λόγω του παγετού. Η απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία για τους συμπολίτες μας κάτω από τη Λάρισα, όπου το πρόβλημα παρουσιάζεται κατά περίπτωση», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τέλος, παρείχε διευκρινίσεις για το πλαίσιο που ισχύει στις περιπτώσεις ενοικίασης αυτοκινήτων: «Στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, όταν μια εταιρία έχει για παράδειγμα 100 αυτοκίνητα, δεν την υποχρεώνουμε να πάρει αλυσίδες και στα 100. Ωστόσο, αν στο συμβόλαιο ενοικίασης ο μισθωτής ζητήσει αλυσίδες, όπως μπορεί να ζητήσει παιδικό κάθισμα, τότε η εταιρία έχει υποχρέωση να του δώσει αλυσίδες».