Έτοιμη η πρώτη Aston Martin DB5 Goldfinger (βίντεο)


Μετά από 4,500 ώρες απαιτητικής και επιμελούς εργασίας, η πρώτη από τις 25 Aston Martin DB5 Goldfinger είναι έτοιμη. Όσο για το τελικό αποτέλεσμα, δείχνει παραπάνω από καλό!

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 6/7/2020

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουμε για την επιλογή της Aston Martin να ανοίξει εκ νέου τη γραμμή παραγωγής της DB5 για να κατασκευάσει 25 μόλις οχήματα. Είναι όμως η πρώτη φορά που αντικρύζουμε το τελικό προϊόν των Βρετανών, το οποίο είναι στην κυριολεξία σαν να τελείωσε μόλις τα γυρίσματα της ταινίας Goldfinger!

Τα 25 αυτά αντίτυπα έρχονται να προστεθούν στην αρχική παραγωγή των λιγότερων από 900 κομματιών που παρήχθησαν την περίοδο 1963-65, με τον ίδιο τρόπο. Οι ιθύνοντες της φίρμας πρόσεξαν πολύ ώστε να μην αλλοιώσουν τη φιλοσοφία της DB5 με σύγχρονα ηλεκτρονικά και άλλες τεχνολογίες του σήμερα. Τα πάντα βασίζονται στα σχέδια και στις τεχνικές κατασκευής εκείνης της εποχής. Με μία μόνο διαφορά, ότι τα νέα μοντέλα είναι αφιερωμένα στον απόλυτο κινηματογραφικό πράκτορα James Bond.

Προχωρώντας σε μία σειρά από προσθήκες -παρόμοιες με αυτές που διέθετε το αυτοκίνητο του 007 στην ταινία Goldfinger- οι νέες DB5 θα διαθέτουν αρκετά κατασκοπευτικά gadgets, όπως κρυφά πολυβόλα (προφανώς όχι πραγματικά…) συσκευή καπνού για να ξεφεύγουν από τους διώκτες, συστήματα αλλαγής πινακίδων, αλεξίσφαιρη πίσω κουρτίνα κ.α. Η προσοχή στη λεπτομέρεια, τα vintage χειριστήρια και οι διάφοροι μηχανισμοί που έχουν επιστρατευτεί, είναι πραγματικά μοναδικοί.

Αναφορικά με τον κινητήρα, είναι ένας εξακύλινδρος σε σειρά, ατμοσφαιρικός, με χωρητικότητα 4,0 λίτρων και ισχύ 290 ίππων. Όσο για την κίνηση, μεταφέρεται στους πίσω τροχούς, μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου πέντε σχέσεων της ZF και ενός μηχανικού διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης.

Για την ολοκλήρωσή της η κάθε νέα DB5 απαιτεί περίπου 4.500 ώρες εργασίας ή, εναλλακτικά, 187,5 ημέρες. Εάν σε αυτό το διάστημα συνυπολογίσετε τη χειροποίητη κατασκευή, την εξωτερική εμφάνιση, την ιστορία και γενικότερα το τι αντιπροσωπεύει, τότε το συνολικό κόστος των 3 εκ. ευρώ ανά όχημα, φαντάζει λιγότερο τραβηγμένο.