Ferrari Monza SP1 by Novitec: Μονοθέσιο δρόμου με 844 ίππους


H Novitec, γνωστή για τη βελτίωση ακριβών σπορ αυτοκινήτων, από εταιρίες όπως η Ferrari και η Lamborghini, αυτή τη φορά αποφάσισε να καταπιαστεί με κάτι πιο ιδιαίτερο, μία Monza SP1.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 13/10/2020

Για όσους τώρα δεν μπορείτε να βρείτε το μοντέλο Monza SP1 στην τρέχουσα γκάμα της Ferrari, είναι πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει! Εδώ δεν μιλάμε για κάποιο συμβατικό μοντέλο παραγωγής αλλά για μία ειδική, μονοθέσια Ferrari, η οποία κατασκευάζεται σε ελάχιστα κομμάτια για ξεχωριστούς πελάτες της φίρμας. Κατασκευαστικά βασίζεται στην 812 Superfast, το αμάξωμά της όμως παραπέμπει σε ανοικτά αγωνιστικά παλαιότερων δεκαετιών.

Ξεκινώντας από τον κινητήρα, η Ferrari έχει φροντίσει να εφοδιάσει τη Monza SP1 με το ισχυρότερο V12 σύνολο που κατασκεύασε ποτέ, ισχύος 810 PS.

H Novitec, ωστόσο, έκρινε ότι θα μπορούσε αυτός να αποδώσει κάτι παραπάνω, πειράζοντάς τον ώστε να ανεβάσει την ισχύ στους 844 ίππους. Αντίστοιχα ανέβασε και τη ροπή, από τα 719 στα 780 Nm. Οι αλλαγές αυτές εξασφάλισαν ένα ακόμα δέκατο στο 0-100 (2,8 έναντι 2,9 sec).

Ειδική μέριμνα δέχτηκε το σύστημα εξαγωγής, το οποίο άλλαξε με ένα νέο, κατασκευασμένο από Inconel (ένα υπερκράμα νικελίου που χρησιμοποιείται σε αεροδιαστημικές εφαρμογές και στη Formula 1). Αυτό έρχεται προαιρετικά και με ενεργά ρυθμιζόμενα flaps, επιτρέποντας στον οδηγό να ρυθμίζει τον παραγόμενο ήχο.

Επεμβάσεις, όπως είναι φυσικό, δέχτηκε και η ανάρτηση. Για την ακρίβεια, χαμήλωσε κατά 35 ολόκληρα χιλιοστά, νούμερο πολύ μεγάλο, αν σκεφτεί κανείς ότι εδώ δεν μιλάμε για κάποιο συμβατικό μικρομεσαίο αλλά για μία track oriented ειδική κατασκευή της Ferrari… ταυτόχρονα, η Novitec πρόσθεσε και τους δικούς της τροχούς Vossen, διαστάσεων 21 ιντσών μπροστά και 22 ιντσών πίσω.

Όσο για το εσωτερικό, αυτό εναπόκειται στο προσωπικό γούστο του ιδιοκτήτη, να δώσει τις οδηγίες για το πώς θα ντυθεί και τι θέλει να περιλαμβάνει. Ένα ακριβό κοστούμι, φτιαγμένο στα μέτρα του. Το μόνο που απομένει για τη Novitec είναι πλέον να βρει πελάτες. Και αυτό γιατί μιλώντας για μία τόσο ειδική πρόταση, σηκώνει πολλή κουβέντα το αν αξίζει να αλλοιώσεις την αυθεντικότητα του κατασκευαστή για να κερδίσεις μερικά δέκατα σε ένα φανταστικό γύρο.