Γ. Γεραπετρίτης: Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου που παίρνει στα χέρια του το Υπουργείο Μεταφορών


Αυτό είναι το βιογραφικό του Καρπαθιώτη Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Τα οχήματα που δήλωσε στο Πόθεν Έσχες.

  • ΦΩΤΟ: ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  • 2/3/2023

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τη σύγκρουση των δύο τρένων έφερε την παραίτηση του κ. Κώστα Καραμανλή από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Με απόφαση του Πρωθυπουργού τη θέση θα καλύψει ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης μέχρι και τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο λόγος που προχώρησε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή ενός στενού συνεργάτη του είναι επειδή δεν ήθελε να διαταράξει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς ενόψει της εκλογικής διαδικασίας.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο τέως και ο νυν υπουργός ήταν σε συνεχή επικοινωνία τις προηγούμενες ώρες ώστε να συνεννοηθούν για μια σειρά ζητημάτων τα οποία πρέπει να διευθετηθούν το προσεχές διάστημα.

Ο κ. Γεραπετρίτης γεννήθηκε στην Κάρπαθο, το 1967 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου.

Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου (London School of Economics και Institute of Advanced Legal Studies). Επίσης υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Βρετανικού Συμβουλίου, του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας και του German Marshall Fund των ΗΠΑ.

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία, έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, έχει συμμετάσχει και σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών. Είναι συγγραφέας 7 επιστημονικών βιβλίων και περίπου 100 συμβολών σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, καθώς και συνεκδότης 2 συλλογικών τόμων.

Έχει μεγάλο αριθμό ομιλιών σε διεθνή συνέδρια σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική και παραστάσεων ως δικηγόρος ιδιωτών, του δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Λουξεμβούργου και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Στρασβούργου.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής επικρατείας με την Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 και ορίστηκε Υπουργός Επικρατείας παίρνοντας μια θέση στον πυρήνα των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Αλεξάνδρα Γουρζή και έχει δύο παιδιά, την Εμέλεια και την Αλίκη.

Σύμφωνα με την τελευταία δήλωση Περουσιακής Κατάστασης που αφορά τη χρήση του 2020, ο κ. Γεραπετρίτης εμφανίζεται να έχει ένα I.X.  999 κ.ε. του 2018 το οποίο αποκτήθηκε έναντι 17.533€ και είναι στο όνομα της συζύγου του. Στην ίδια χρήση ο Υπουργός εμφανίζεται να πουλάει ένα ΙΧ 1.997 κ.ε. έναντι 7.000€ το οποίο ήταν επίσης στο όνομα της συζύγου του και το είχε αγοράσει το 2008 καταβάλοντας 36.000€.