General Motors: Αυτόνομη οδήγηση εντός πόλης από το 2023


Η General Motors εξελίσσει το σύστημα Ultra Cruise το οποίο θα επιτρέπει την αυτόνομη οδήγηση στα νέα μοντέλα της από το 2023.   

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 7/10/2021

Με ανακοίνωσή της, η General Motors έκανε γνωστό ότι σε χρονικό διάστημα δύο ετών από σήμερα, τα πολυτελή μοντέλα της θα διαθέτουν το σύστημα Ultra Cruise χάρη στο οποίο το αυτοκίνητο θα μπορεί να κινείται αυτόνομα, χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να έχει τα χέρια του στο τιμόνι.

Το σύστημα αυτό θα μπορεί να ενεργοποιείται τόσο κατά την κίνηση εντός πόλης όσο και στον αυτοκινητόδρομο και θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά το 2023 σε μοντέλα τής Cadillac. Προς το παρόν εξελίσσεται και θα μπορεί να ανταπεξέρχεται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα για επιβάτες και λοιπούς χρήστες του δρόμου σε καταστάσεις που καλύπτουν το 95% των πιθανών περιπτώσεων οι οποίες ενδέχεται να συμβούν στον δρόμο, ως σενάριο.

Αρχικά, το Ultra Cruise θα τοποθετείται μόνο στα πολυτελή μοντέλα των εταιρειών της General Motors και θα αποτελεί μια αναβαθμισμένη εκδοχή του Super Cruise, το οποίο διατίθεται ήδη σε κάποια από αυτά, και το οποίο παρέχει περιορισμένη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης.

Η ανακοίνωση για τη δημιουργία του καινούργιου συστήματος έγινε κατά τη διάρκεια παρουσίασης του μελλοντικού επιχειρηματικού πλάνου της General Motors στους μετόχους της. Βάσει όσων ανακοινώθηκαν, ως το 2035 η εταιρεία θα έχει αμιγώς ηλεκτροκίνητες εκδόσεις όλων των μοντέλων της, ενώ θα δημιουργήσει καινούργια που θα κινούνται μόνο με ηλεκτρική ενέργεια.

Για τον λόγο αυτό, η GM αναμένεται να επενδύσει 35 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 30 δισ. ευρώ) για την ανάπτυξη νέων ηλεκτροκίνητων μοντέλων αλλά και του συστήματος αυτόνομης οδήγησης, ως το 2030. Επίσης, ως το τέλος του 2025 θα δημιουργήσει 30 καινούργια EV οχήματα, από τα οποία τα 20 θα είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Τέλος, θα επενδύσει στη μετατροπή των γραμμών παραγωγής στα εργοστάσιά της σε Βόρεια Αμερική και Κίνα ώστε να δύνανται να κατασκευάζουν αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα, μαζί με αυτά με θερμικό κινητήρα.