General Motors: Aυτό είναι το τιμόνι του μέλλοντος!


Μοιάζοντας με ένα παλιό PSP, αυτό το πρωτότυπο τιμόνι αψηφά την παραδοσιακή κυκλική διάταξη και εισάγει πολύ περισσότερες λειτουργίες από ό, τι θα θέλατε.

  • 15/9/2021

Η τελευταία ανάρτηση στην σελίδα της General Motors στο Instagram αναφερόταν στον καινούριο ηλεκτρικό Hummer. Αυτή την φορά η πιο πρόσφατη ανάρτησή της αναφέρεται στον τιμόνι του μέλλοντος μέσα από τα μάτια της GM.

Με τίτλο «think out of the box», στην εικόνα φαίνεται ένα πρωτότυπο σχέδιο του τιμονιού που μοιράζεται η σελίδα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Σε σύγκριση με το Yoke, το «τιμόνι του μέλλοντος» από την Tesla, το οποίο μοιάζει ακόμα με τα κλασσικά τιμόνια, αυτός ο σχεδιασμός φαίνεται να έχει εξελιχθεί με τη σκέψη ότι ο κόσμος θα κατακλύζεται από αυτόνομα οχήματα.

Μοιάζοντας με ένα παλιό PSP, αυτό το πρωτότυπο τιμόνι αψηφά την παραδοσιακή κυκλική διάταξη και εισάγει πολύ περισσότερες λειτουργίες από ό, τι θα θέλατε. Για παράδειγμα, η ανάγκη για ξεχωριστό πίνακα οργάνων φαίνεται τώρα περιττή χάρη στην κεντρική οθόνη, που εμφανίζει την ταχύτητα, το μετρητή καυσίμου, ακόμη και τα επίπεδα θερμοκρασίας του κινητήρα.

Κάθε πλευρά του τιμονιού αυτού είναι επενδυμένη με δέρμα, ενώ κουμπιά αφής εκτείνονται σε όλη την οθόνη. Καθώς η μονάδα σχεδιάστηκε με γνώμονα τα αυτόνομα οχήματα, ο χρήστης θα έχει στη διάθεσή του δύο διατάξεις οθόνης. Η πρώτη είναι για την αυτόνομη λειτουργία του οχήματος και η δεύτερη έχει την ένδειξη «Human Drive» στο κέντρο. Η τελευταία διάταξη είναι προφανώς η πιο βολική με μια μπροστινή κάμερα η οποία συνοδεύεται με τους χάρτες των διαδρομών πλοήγησης και μετρητές ταχύτητας.

O σχεδιαστής της GM έχει οραματιστεί ότι η αυτόνομη τεχνολογία θα προχωρήσει με ρυθμό που θα περιορίσει τα λειτουργικά χειριστήρια του οχήματος, όπως το κιβώτιο ταχυτήτων και τα πεντάλ επιτάχυνσης και πέδησης. Ως εκ τούτου, στην αριστερή πλευρά του τιμονιού βρίσκεται ένας διακόπτης φρένου, ενώ στην δεξιά πλευρά βρίσκεται ένα μεγαλύτερο κυκλικό κουμπί επιτάχυνσης!

Ακόμη και οι μοχλοί για τους δείκτες κατεύθυνσης (φλας) έχουν αντικατασταθεί από λεπτές ράβδους φωτισμού αριστερά και δεξιά της μονάδας.

Αν αυτό το τιμόνι του μέλλοντος σας τρόμαξε, μην ανησυχείτε. Αυτός ο σχεδιασμός είναι απλώς μια ιδέα προς το παρόν. Μπορεί να μην φτάσει ποτέ στην παραγωγή ή θα μπορούσαμε να δούμε την εφαρμογή του σε όλα τα μελλοντικά μοντέλα της GM. Ούτως ή άλλως, η αλλαγή αυτή είναι επικείμενη…