General Motors: Η επιστροφή στην Ευρώπη!


Η General Motors σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στην Ευρώπη αποκλειστικά ως μάρκα ηλεκτρικών μοντέλων. Η CEO της εταιρείας, Mary Barra, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές προοπτικές στην Ευρωπαϊκή αγορά.

  • 13/5/2022

Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ο Όμιλος PSA εξαγόρασε την Opel και αργότερα ανακοίνωσε την συγχώνευση με τη Fiat Chrysler Automobiles για να σχηματίσει αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως ο Όμιλος Stellantis. Με την απόφασή της να πουλήσει τη γερμανική μάρκα, η  General Motors ουσιαστικά εγκατέλειψε την ευρωπαϊκή ήπειρο όπου δεν παράγει πλέον αυτοκίνητα. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, καθώς ο Αμερικανός κατασκευαστής εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής της  GM  ως αυτοκινητοβιομηχανίας EV, σύμφωνα με νέες αναφορές στον ξένο τύπο.

Η Mary Barra, Διευθύνουσα Σύμβουλος της GM, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής της στο Milken Global Conference στο Λος Άντζελες ότι η General Motors  θα μπορούσε να επιστρέψει στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη καθώς μεταμορφώνεται σε μια αυτοκινητοβιομηχανία μόνο για ηλεκτρικά οχήματα. Τα τρέχοντα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνουν τη μετάβαση σε μια σειρά μοντέλων με εντελώς μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

«Πριν από περίπου πέντε χρόνια, πουλήσαμε την Opel στην σημερινή Stellantis και δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό», εξήγησε η Barra. «Αλλά εξετάζουμε την ευκαιρία ανάπτυξης που έχουμε τώρα γιατί μπορούμε να ξαναμπούμε στην Ευρώπη ως κατασκευατής EV. Ανυπομονώ για αυτό.»

Στην πραγματικότητα, η GM  δεν έφυγε ποτέ πλήρως από την Ευρώπη. Η αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθεί να πουλά την Chevrolet Corvette σε επιλεγμένες αγορές, καθώς και ορισμένα μοντέλα της Cadillac  μέσω ενός μικρού δικτύου αντιπροσώπειων στη Δυτική Ευρώπη. Η εταιρεία εργάζεται επίσης σε μια νέα επιχείρηση κινητικότητας στην ήπειρο, η οποία επί του παρόντος διευθύνεται από τον Mahmoud Samara, πρώην αντιπρόεδρο της Cadillac  στη Βόρεια Αμερική.

Η Κίνα και η Βόρεια Αμερική θα συνεχίσουν να είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες της GM, αλλά «η ομάδα μας θα αναπτύξει τα σχέδιά μας για να φέρουμε τα καλύτερα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας στους πελάτες στην Ευρώπη», είπε ο Samara. Δεν είναι γνωστό ποια νέα προϊόντα σκέφτεται να προσφέρει η GM στην Ευρώπη, αλλά μια επιλογή πολυτελών ηλεκτρικών οχημάτων με την επωνυμία Cadillac είναι η πιο πιθανή έκβαση. Η premium αμερικάνικη φίρμα θα έχει μια σειρά μόνο ηλεκτροκίνητων μοντέλων μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.