General Motors και Daewoo ανακοίνωσαν την έναρξη της εταιρείας!


Η General Motors Corporation (NYSE: GM, GMH), Η Daewoo Motor Company, και η Τράπεζα Αναπτύξεως της Κορέας, ενεργώντας για λογαριασμό της επιτροπής των πιστωτών της Daewoo Motor, ανακοίνωσαν τη μεταφορά συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της τελευταίας στην νέα εταιρία αυτοκινήτων που ονομάζεται GM Daewoo Auto & Technology Co. (GM Daewoo).
  • 19/10/2002
&00 Η General Motors Corporation (NYSE: GM, GMH), Η Daewoo Motor Company, και η Τράπεζα Αναπτύξεως της Κορέας, ενεργώντας για λογαριασμό της επιτροπής των πιστωτών της Daewoo Motor, ανακοίνωσαν τη μεταφορά συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της τελευταίας στην νέα εταιρία αυτοκινήτων που ονομάζεται GM Daewoo Auto & Technology Co. (GM Daewoo).
Η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων σηματοδοτεί το ξεκίνημα της νέας εταιρίας μετά τις οριστικές συμφωνίες που είχαν υπογραφεί μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών στις 30 Απριλίου, καθώς και την έγκριση του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης της Daewoo Motor Company από το Δικαστήριο του Incheon στις 30 Σεπτεμβρίου 2002. Οι εταιρίες GM, Suzuki Motor Corp., Shanghai Automotive Industry Corp. (SAIC), και οι πιστώτριες τράπεζες της Κορέας θα είναι οι μέτοχοι της GM Daewoo.
Η νέα εταιρία θα είναι ιδιοκτήτρια και θα λειτουργεί τρία εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων καθώς και συνολικά εννέα θυγατρικές εταιρίες σε όλο τον κόσμο. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εταιρίες που εκπροσωπούσαν τα αυτοκίνητα Daewoo στην Αυστρία, στις Κάτω Χώρες, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, το Πουέρτο Ρίκο, την Ισπανία, την Ελβετία καθώς και το κέντρο διανομής ανταλλακτικών της Daewoo για την Ευρώπη στην Ολλανδία. Τα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων βρίσκονται στο Changwon και το Kunsan της Νότιας Κορέας, καθώς και στο Hanoi του Vietnam.
Επίσης η νέα εταιρία, περιλαμβάνει τα τμήματα σχεδίασης, μηχανολογίας, έρευνας & ανάπτυξης, πωλήσεων, μάρκετινγκ και διαχείρισης που βρίσκονται στο Bupyung της Ν. Κορέας.
Το εργοστάσιο παραγωγής της Daewoo Motors στο Bupyung της Ν.Κορέας, θα μετασχηματιστεί σε μία νέα Εταιρία, τη Daewoo Inchon Motor Company, που θα εξακολουθεί να προμηθεύει τη GM Daewoo με οχήματα, κινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων και εξαρτήματα για τουλάχιστον έξι ακόμη χρόνια.
Οι συμφωνίες αυτές δίνουν στη GM Daewoo τη δυνατότητα να εξαγοράσει αυτή την εταιρία οποτεδήποτε αποφασίσει στα προσεχή έξι χρόνια. Τα προϊόντα της GM Daewoo θα πωλούνται σε περισσότερες από 80 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Λοιπές εγκαταστάσεις, θυγατρικές εταιρίες, δραστηριότητες, οφειλές και υποχρεώσεις που δεν περιλαμβάνονται στις οριστικές συμφωνίες που διέπουν αυτή την εμπορική συναλλαγή, θα παραμείνουν στους πιστωτές της Daewoo Motor Company.
Ο Nick Reilly θα αναλάβει χρέη προέδρου και CEO στη νέα εταιρία. "Αυτή είναι μία ημέρα που όλοι περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό" σχολίασε ο Reilly. "Η GM Daewoo διαθέτει καταπληκτικό έμψυχο δυναμικό, εντυπωσιακή γκάμα προϊόντων, προμηθευτές αποδεδειγμένης αξίας και ποιότητας σε συνδυασμό με ένα αξιόλογο επιχειρηματικό σχέδιο. Τώρα πλέον, μπορούμε να ξεκινήσουμε και να κάνουμε αυτή την εταιρία μία αναπτυσσόμενη και ανταγωνιστική επιχείρηση".
Σύμφωνα με το Reilly, έχει προγραμματιστεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο για τη Δευτέρα στις 28 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα σηματοδοτηθεί η έναρξη της νέας εταιρίας, θα παρουσιαστούν τα ανώτατα στελέχη της και θα αποκαλυφθεί η νέα εταιρική ταυτότητα. Μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας καταβολής του συμφωνηθέντος τιμήματος, η General Motors θα ελέγχει το 42.1% της νέας εταιρίας, ενώ οι πιστωτές της Daewoo θα διατηρήσουν μερίδιο μετοχών ίσο με 33%. Οι Suzuki και η SAIC θα ελέγχουν το 14.9% και 10% των μετοχών αντίστοιχα της νέας εταιρίας.

GM Daewoo Europe

Για τον καλύτερο συντονισμό δραστηριοτήτων των θυγατρικών της εταιριών στην Ευρώπη, η GM Daewoo έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Επικεφαλής της GM Daewoo Europe ανέλαβε ο Erhard L. (Hardy) Spranger.
Τέλος η GM Daewoo θα ιδρύσει δύο νέες εταιρίες, μία στο Luton της Αγγλίας, και μία στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας οι οποίες θα εκπροσωπούν την GM Daewoo στη Βρετανία και στην Κεντρική και Νότιο-ανατολική Ευρώπη αντίστοιχα.
Η ίδρυση της νέας εταιρίας συμπίπτει με την πώληση του εκατομμυριοστού αυτοκινήτου Daewoo που πρόκειται να πουληθεί στη Δ. Ευρώπη. Συγκεκριμένα αφορά ένα Matiz, που θα παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του στην Αυστρία την τρέχουσα εβδομάδα.
"Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα" δήλωσε ο Spranger. "Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να οδηγήσουμε την GM Daewoo στην Ευρώπη σε απόλυτη επιτυχία. Με το ολοκαίνουριο Kalos ήδη στην αγορά και με τα άλλα νέα μοντέλα καθώς και τους κινητήρες που πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα, θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους πελάτες μας συναρπαστικά προϊόντα με εξαιρετική αξία ".